eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Menteni a menthetőt: titkos egyeztetésre ülnek össze a koalíció vezetői

Az MSZP és az SZDSZ vezetői informális találkozót tartanak, amelyen a két párt között az elmúlt időszakban kialakult feszültségekről lesz szó - értesült az MTI megbízható szocialista és szabad demokrata forrásból.

A nyilatkozók a várható témákról annyit mondtak, hogy a két koalíciós párt vezetői az elmúlt időszakban kialakult feszültségekkel, azok okaival foglalkoznak, értékelik a mára kialakult helyzetet. Szóba kerül majd az egészségügy átalakítása is.

Az MTI úgy tudja, az SZDSZ részéről ott lesz Kóka János párelnök, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, Eörsi Mátyás frakcióvezető, illetve Magyar Bálint és Horn Gábor államtitkár. Más szabad demokrata források Fodor Gábor részvételét bizonytalannak mondták.

A szocialistákat várhatóan Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Kiss Péter kancellárminiszter képviseli.

A legsúlyosabb kérdés az egészségbiztosítás

A kabinet már beterjesztette a parlament elé az egészségbiztosítási törvényjavaslatát, a kormánypártok azonban még mindig nem jutottak dűlőre egyes kérdésekben.

A szocialisták szerint a csomag nem tükrözi teljes egészében a koalíciós megállapodást, a szabad demokraták azonban úgy vélik: vita nem a kormánypártok között, hanem az MSZP-n belül van.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke az InfoRádióban azt mondta: a menedzsmenti és az alapítási jogokkal kapcsolatban is módosító javaslatokat fognak beterjeszteni.

Kökény Mihály hozzátette: a koalíciós pártok ugyan sokat egyeztettek a kérdésről, ezek azonban nem a törvény szövegéről, hanem azok alapelveiről szóltak.

Teljesen másképp látja mindezt a koalíciós egyeztetésért felelős szabad demokrata államtitkár.

Horn Gábor szerint a konkrét tervezetet a benyújtása előtt, szokatlan módon ismét megvitatták a koalíciós pártok képviselői.

"Ha mi nyújtottuk volna be a szöveget, akkor az nem ilyen lenne, hanem sokkal jobb" - jelentette ki az InfoRádióban a politikus, hozzátéve: a beterjesztett kompromisszumos javaslat súlyos visszalépést jelent az SZDSZ számára.

Azonban még ebben is szerepelnek a legfontosabb célok, a valódi verseny megteremtése, a szolidaritás fenntartása, és a befektetők belépésére is van lehetőség. Ezekből azonban a szabad demokraták már nem engednek - hangsúlyozta Horn Gábor.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×