eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gémesi: "Ez egy ördögi kör"

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint jövőre az ideinél mintegy tíz százalékkal kevesebb állami támogatáshoz juthatnak az önkormányzatok.

Gémesi György az InfoRádióban elmondta: a hét országos önkormányzati szövetséggel együttműködve több módosító indítványt készítettek a jövő évi költségvetés tervezetéhez.

Hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a kabinet a Pénzügyminisztérium által prognosztizált 3,3 százalékos reálérték-csökkenést figyelembe véve legalább az idei szinten finanszírozná az önkormányzatokat.

Gémesi György hozzátette: ígéretet kaptak a kormánytól egyebek mellett arra, hogy az esetleges bérmegállapodások után - a fizetésemelések miatt - keletkező többletköltségek nem az önkormányzatokat terhelik majd.

A politikus úgy vélte: a költségvetés módosításáról eddig lefolytatott egyeztetések az önkormányzatok szempontjából egyáltalán nem voltak sikeresek.

Ördögi kör

Ebben a nagyon kemény gazdálkodási helyzetben a települések próbálnak előremenekülni - mondta Gödöllő polgármestere.

Hozzátette: emiatt a települések hiteleket vesznek fel, és olykor a fejlesztésekre felvett pénzek egy részét a működésre fordítják.

Ez egy ördögi kört indít el, amelyben nincs megállás - fogalmazott Gémesi György, aki szerint ezt nem szabad megtenni, helyette fel kell vállalni a helyi vitákat.

A politikus úgy vélekedik, hogy a kormány egyszerre csökkenti a támogatást és annak lehetőségét, hogy az önkormányzatok más forrásból pénzhez jussanak, ami előrevetíti a helyhatóságok számának csökkentését.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×