Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gémesi: \"Ez egy ördögi kör\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint jövőre az ideinél mintegy tíz százalékkal kevesebb állami támogatáshoz juthatnak az önkormányzatok.

Gémesi György az InfoRádióban elmondta: a hét országos önkormányzati szövetséggel együttműködve több módosító indítványt készítettek a jövő évi költségvetés tervezetéhez.

Hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a kabinet a Pénzügyminisztérium által prognosztizált 3,3 százalékos reálérték-csökkenést figyelembe véve legalább az idei szinten finanszírozná az önkormányzatokat.

Gémesi György hozzátette: ígéretet kaptak a kormánytól egyebek mellett arra, hogy az esetleges bérmegállapodások után - a fizetésemelések miatt - keletkező többletköltségek nem az önkormányzatokat terhelik majd.

A politikus úgy vélte: a költségvetés módosításáról eddig lefolytatott egyeztetések az önkormányzatok szempontjából egyáltalán nem voltak sikeresek.

Ördögi kör

Ebben a nagyon kemény gazdálkodási helyzetben a települések próbálnak előremenekülni - mondta Gödöllő polgármestere.

Hozzátette: emiatt a települések hiteleket vesznek fel, és olykor a fejlesztésekre felvett pénzek egy részét a működésre fordítják.

Ez egy ördögi kört indít el, amelyben nincs megállás - fogalmazott Gémesi György, aki szerint ezt nem szabad megtenni, helyette fel kell vállalni a helyi vitákat.

A politikus úgy vélekedik, hogy a kormány egyszerre csökkenti a támogatást és annak lehetőségét, hogy az önkormányzatok más forrásból pénzhez jussanak, ami előrevetíti a helyhatóságok számának csökkentését.

Hanganyag: Exterde Tibor