Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz támogatja a szerdai szakszervezeti demonstrációt - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pápán alakítja ki a NATO a stratégiai légi szállítási flotta bázisrepülőterét. A Liga Szakszervezetek által szerdára meghirdetett sztrájk és demonstráció támogatására hívja fel szimpatizánsait a Fidesz, míg az MSZP szerint a legnagyobb ellenzéki párt akarja megbénítani az országot 21-én. Kisebb földrengés volt Hollókőn, károkról nem érkezett jelentés. A nap legfontosabb hírei 2007. november 18-án, vasárnap.
NATO-bázis lesz Pápán

Pápán alakítja ki a NATO a stratégiai légi szállítási flotta bázisrepülőterét - jelentette be a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre a katonai repülőtéren közölte: az észak-atlanti szövetség pénteken döntött arról, hogy a németországi Ramstein, a romániai Konstanca, valamint Pápa közül a magyar bázist választja.

A miniszter elmondta: az első Boeing C-17-es szállító repülőgép várhatóan jövő év végén érkezik meg Pápára, a 3-4 gépből álló teljes flotta pedig 2009-ben áll hadirendbe.

A sajtótájékoztatón April Foley amerikai nagykövet hangsúlyozta: a pápai repülőtér kiválasztása azt bizonyítja, hogy Magyarországot a NATO tagállamai, de a szövetséghez nem tartozó országok is, megbízható partnernek tekintik.

A Fidesz is támogatja a Liga demonstrációját

A Liga Szakszervezetek által szerdára meghirdetett sztrájk és demonstráció támogatására hívja fel szimpatizánsait a Fidesz. Az ellenzéki párt országos választmányának elnöke az InfoRádióban azt mondta: szolidárisak minden olyan békés és demokratikus kezdeményezéssel, amely a társadalom jogainak megvédésére és az emberek semmibe vétele ellen irányul.

Kövér László hangsúlyozta: a szerdai munkabeszüntetésnek és a Fidesz által kezdeményezett népszavazásnak is az a célja, hogy megakadályozzák a nyugdíjszabályok megváltoztatását illetve az egészségbiztosítás privatizációját.

Az MSZP szóvivője szerint Kövér László beismerte, hogy a Fidesz akarja megbénítani az országot 21-én. Nyakó István közleményében azt írta: az akcióban azok a érdekképviseletek vesznek részt, amelyek vezetői nemrég titokban találkoztak Orbán Viktorral.

Változások a népszavazás szabályaival kapcsolatban

A kormány elfogadta azt a módosító javaslatot, amely a népszavazással kapcsolatos szabályokat tervezi megváltoztatni - tájékoztatott a szerdai döntésről a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: a kabinet világos és egyértelmű helyzetet kíván teremteni, illetve ki akarja zárni a visszaélések lehetőségét, amire a jelenlegi szabályozásban meglévő kiskapuk adnak lehetőséget.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta: semmi baj nem lenne a népszavazás intézményével, ha a kormány tiszteletben tartaná ezt a demokratikus és alkotmányos lehetőséget.
Sárospatakon véget ért a Szent Erzsébet jubileumi év

Sárospatakon tartották a Szent Erzsébet jubileumi év országos záróünnepségét. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település római katolikus vártemplomában celebrált szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke hangsúlyozta: a mai korban még inkább általános érvénye van Szent Erzsébet munkásságának, mivel nagyon nagy szükség van arra az egyszerűségre, amely a magyar szentet az Istenhez és a világhoz köti. Árpád-házi Szent Erzsébet 800 éve született Sárospatakon.

Földrengés Hollókőn

Kisebb földrengés volt Hollókőn - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta: a Richter-skála szerinti 2,9-es erősségű földmozgást délután három óra körül lehetett érezni a Nógrád megyei településen. Esetleges sérültekről vagy károkról semmit nem közöltek.

Hollókő 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség Listáján. A 17.-18. században létrejött település ma is a mezőgazdasági forradalom előtti falu képét őrzi.

Számos közúti baleset volt a hóesésben

Tucatnyi kisebb baleset történt azokon a területeken, ahol reggel óta havazik - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta: elsősorban elakadt, árokba csúszott gépkocsikhoz, kamionokhoz, autóbuszokhoz kellett kivonulniuk, főleg a Dunántúl nyugati és déli részén. A balesetek többségének nem voltak sérültjei.

Markó az összefogás jelentőségéről

Romániában biztosítani kell az önrendelkezést minden nemzeti közösség számára, beleértve a magyar többségű régiók területi autonómiáját. Erről fogadtak el kiáltványt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség marosvásárhelyi kampányrendezvényének résztvevői. A november 25-i európai parlamenti választások előtti legnagyobb RMDSZ rendezvényen Markó Béla elnök hangsúlyozta: azért kell összefognia a romániai magyarságnak, hogy megőrizze sokszínűségét.

Súlyos ukrajnai bányaszerencsétlenség

Ukrajnában a legutóbbi közlés szerint 63 bányász meghalt, 37-en pedig eltűntek a Donyeck megyei Zaszjadko bányában történt sújtólégrobbanásban. 27 embert kórházban ápolnak, egyikük állapota súlyos. A mentőalakulatoknak összesen 350 embert sikerült élve a felszínre hozni.

A szerencsétlenség vasárnap hajnalban történt a Zaszjadko bányában, 1078 méterrel a földfelszín alatt. A helyszínen keletkezett tüzet még estére sem sikerült eloltani. Viktor Janukovics miniszterelnök egy kormányközi bizottság kíséretében a helyszínre utazott.