eur:
394.06
usd:
365.7
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb szervezetek csatlakoznak a szerdai sztrájkhoz - a nap hírei

A Munkástanácsok Országos Szövetsége is csatlakozik a szerdára tervezett országos sztrájkhoz. Helyet és keretet biztosítana az MSZP választmánya a párton belüli vitáknak. Lengyelország jövőre hazahívja katonáit Irakból. A nap legfontosabb hírei 2007. november 17-én, szombaton.

Újabb szervezetek csatlakoznak a szerdai sztrájkhoz

A Munkástanácsok Országos Szövetsége is csatlakozik a Liga Szakszervezetek által szerdára, az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakítása elleni sztrájkhoz.

Palkovics Imre, a szervezet elnöke elmondta: a Budapest Airportnál a légi közlekedésben, illetve a földi kiszolgálásban lévő tagszervezeteik is részt vesznek az országos munkabeszüntetésben, a repülőtéri kiszolgáló személyzet a tervek szerint két órára függeszti fel a munkavégzést.

Korábban a Vasi és a Békés Volán érdekképviseletei jelezték: reggel 6-tól 8 óráig csatlakoztak a sztrájkhoz. A Gyesev vonalain is 2 órás, a győri központú Rába járműipari társaságnál egy órás sztrájk lesz november 21-én.

Az akcióhoz a pedagógusok, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezetének győri alapszervezete is csatlakozott.

Lehet MSZP-n belüli vita

Helyet és keretet biztosítana az MSZP választmánya a párton belüli vitáknak. Erről a testület elnöke beszélt a választmány zárt ülése után.

Simon Gábor úgy vélte: így érdemi párbeszéd jöhet létre a különböző álláspontokat képviselő szocialista vezetők között. A választmány a zárt ülésen egyebek mellett a jövő évi költségvetésről, az ötpárti tárgyalások tapasztalatairól és az MSZP helyi szervezeteinek helyzetéről is tárgyalt.

A Fidesz helyettes szóvivője szerint nincs jelentősége annak, hogy miről vitáznak a választmányi üléseken. Cser-Palkovics András szerint a szocialisták elvesztették szavahihetőségüket.

A Fidesz közigazgatási javaslata

Törvénymódosítást nyújt be hétfőn a Fidesz annak érdekében, hogy a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok visszakerüljenek az államszervezeten belül korábban elfoglalt helyükre.

Répássy Róbert frakcióigazgató emlékeztetett arra: az Alkotmánybíróság a héten megsemmisítette azokat a rendelkezéseket, amelyek a kormánynak adtak felhatalmazást a fővárosi, megyei közigazgatási hivatalok jogállásának megváltoztatására.

Az Alkotmánybíróság a döntését azzal indokolta, hogy a jogszabályokat kétharmados helyett egyszerű többséggel fogadták el.
Ismét van víz a kistarcsai kórházban

Helyreállították a víz és fűtésszolgáltatást a kistarcsai Flór Ferenc kórházban - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor elmondta: a Pest megyei intézményben péntek este óta csőtörés miatt nem volt víz és fűtés. Hozzátette: az ÁNTSZ előírásai szerint a kórházban addig nem végezhető műtét, amíg a víz tisztasága nem lesz megfelelő.

A szóvivő hangsúlyozta: a következő napokban ásványvízzel és egy lajtoskocsival biztosítják a vízellátást a kórházban.

Szerb bojkott a koszovói választásokon

Koszovóban alacsony részvétel és szinte teljes szerb bojkott mellett zajlottak az általános választások.

Kakuk György, az észak-koszovói ENSZ-közigazgatás szóvivője elmondta: a szavazásra jogosultaknak csak 10-15 százaléka kereste fel a szavazóköröket szombat délelőtt 11 óráig.

A mintegy másfél millió szavazásra jogosult a 120 tagú parlamentről, a helyhatóságokról és a települések polgármestereiről dönt a voksoláson, melynek várhatóan két-három nap múlva lehet előzetes eredménye.

Lengyel kivonulás Irakból

Lengyelország jövőre hazahívja katonáit Irakból. Ezt az új varsói kormány védelmi minisztere jelentette be.

A kivonás pontos menetrendjét pénteken közli Donald Tusk miniszterelnök, amikor a parlament előtt ismerteti kormányprogramját.

Jelenleg 900 lengyel katona állomásozik az arab országban, a főleg síiták lakta Díváníja térségében. A 2003-as hadműveletek kezdete óta 22 lengyel katona vesztette életét Irakban.

Rengeteg áldozata van a Szidr viharnak Bangladesben


Bangladesben a legfrissebb adatok szerint 1595 ember meghalt és több százan eltűntek a Szidr nevű trópusi viharban. Az óránként 250 kilométeres erősségű forgószél házak ezreit sodorta el, fákat csavart ki és villamos vezetékeket döntött le.

Dakkában pénteken mintegy 10 millió ember maradt áram nélkül. A partvidéken élők közül csaknem egymillió embernek kellett elhagynia otthonát, őket ideiglenes szállásokra vitték. A dél-ázsiai ország kormánya szerint a halottak száma elérheti a több ezret is.

Gyorsul a globális felmelegedés üteme


Egy felmérés szerint gyorsul a Föld felmelegedésének üteme, ami egyértelműen az emberi tevékenység következménye. Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának jelentése akciótervet javasol annak érdekében, hogy az emberiség elkerülhesse a legsúlyosabb katasztrófákat.

A nemrég Nobel-békedíjjal kitüntetett testület emlékeztetett arra: a légkört alkotó rendszerek vitathatatlanul változóban vannak; ezt bizonyítja a levegő és az óceánok mérhető melegedése, a sarkvidékek és a magas hegyek jég- és hórétegének az olvadása, valamint a tengerszint emelkedése.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×