eur:
394.34
usd:
369
bux:
65310.1
2024. április 23. kedd Béla

Nálunk csak a japánok és a csehek mennek többször orvoshoz

Viszonylag keveset költ az egészségügyre Magyarország, ellenben sokat fordít gyógyszerre - derül ki az OECD felméréséből. A gazdasági szervezet kutatása rámutat arra is: a magyarok gyakran keresik fel orvosukat, csak Japánban és Csehországban van több orvos-beteg találkozó.

A gyógyszerkiadás Magyarországon arányaiban az egészségügyi összköltségvetés igen nagy részét teszi ki, a gyógyító-megelőző kasszához képest minden harmadik forint orvosságokra megy el - mondta az InfoRádió által megkérdezett egészségközgazdász az OECD felmérése kapcsán.

A kutatás kimutatta azt is, hogy a magyarok igen gyakran keresik fel háziorvosukat. Rékassy Balázs szerint ez azért van így, mert az emberek a szocialista érában kialakult beidegződésekhez ragaszkodnak, miszerint, "ha elromlik az autóm, elmegyek a szerelőhöz, aki majd megjavítja."

Az egészségközgazdász úgy véli: ezért nem foglalkoznak az emberek a megelőzéssel, az egészségmegőrzéssel.

"Nincsen a társadalomnak öngyógyítási kultúrája. Nem tanultuk meg, hogy nagyon sok egyszerűbb betegség miatt nem kell feltétlenül felkeresnünk az orvosunkat" - fűzte hozzá Rékassy Balázs.

Az egészségközgazdász elmondta: a magyar lakosságnak híresen rossz a születéskor várható élettartama, és még riasztóbb ez adat az aktív korú férfiak körében.

Ennek egyik oka ugyancsak az, hogy az emberek nem figyelnek oda az egészségükre, a másik pedig az elmúlt másfél évtizedben tapasztalható felfokozott tempója és a stressz - fűzte hozzá Rékassy Balázs.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×