Behatárolják az egészségügyi intézmények vezetésének mozgásterét a kórházi étkeztetés javítását célzó állami intézkedések, mivel eddig a menedzsment dönthetett arról, hogy mennyi pénzt fordítsanak a betegek táplálkozására - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádiónak.
Varga Ferenc úgy véli: a minisztériumnak meg kellett volna hagynia a kórházaknak azt a lehetőséget, hogy a kapott pénzt azokon a területeken használják fel, ahol arra a legnagyobb szükség van.
Az MKSZ elnöke közölte: nem minden kórházban olyan rossz az étkeztetés, hogy az egyes intézményeket azonos módon kellene annak javítására ösztönözni.
Varga Ferenc rámutatott: felmérések szerint nem biztos, hogy az étkeztetés javítására tett lépések elérik a céljukat, mivel vannak olyan kórházi osztályok, ahol a betegek most sem fogyasztják el az eléjük tett ételt, így az a szemétbe kerül.
"Arra nagyon oda kell majd figyelniük a kórházaknak, hogy olyan étkezést biztosítsanak a betegek számára, amely megfelel a szakma szabályainak. Figyelni kell azt is, hogy melyek azok az ételek, amelyeket szívesebben fogyasztanak a betegek" - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke.
Hanganyag: Gál Ildikó