Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz ötpártit kezdeményez a 2011-es magyar uniós elnökségről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 2011-es magyar uniós elnökség ügyében kezdeményez ötpárti tárgyalásokat a Fidesz. Navracsics Tibor frakcióvezető kiemelte: ez a kormánnyal való jövőbeni együttműködés alapja is lehet.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy november 28-ára hívta meg tárgyalni a parlamenti pártok frakcióvezetőit, akikkel reményei szerint sikerül egy olyan megállapodás kötni, amely kijelöli az együttműködés kereteit a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség kapcsán.

Az ötpárti együttműködés a kormánnyal való együttműködés alapja is lehet a jövőben - tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy az elnökség idején megfogalmazott célok az egész országnak karaktert adhatnak. Fontos a szlogen, a mottó és az arculat meghatározása, valamint logisztikai kérdésekről is beszélni kell - mondta a fideszes politikus.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte: megegyezés szükséges az elnökség belpolitikai kommunikációjáról, valamint egy költségvetési keretet is meg kell határozni.

Navracsics Tibor kifejtette: 2011 januárjától júniusáig közel 2000 értekezletet, tanácskozást, közte csúcstalálkozókat is kell rendeznie Magyarországnak, így az elnökség minden tekintetben, diplomáciától, a közlekedésen át az idegenforgalomig nagy kihívást jelent.

Németh Zsolt szerint a nemzeti érdekek érvényesítése és az uniós politika tematizálása a legfontosabb a magyar EU-elnökség kapcsán. A külügyi bizottság fideszes elnöke úgy vélekedett, hogy az uniós elnökséggel illeszkedik be igazán az EU-ba Magyarország.

A siker a pártközi megállapodásokon múlik - mondta Németh Zsolt, és hozzátette: együttműködésre és nem tájékoztatásra gondolnak.

Az EU-elnökség nagy vizsga, amire megfelelően fel kell készülni, mert könnyen el is lehet rontani - emelte ki Shöpflin György.

Az EP-képviselő hangsúlyozta: 2011-ben már téma lehet a 2014 és 2021 közötti uniós költségvetés, valamint az újabb bővítés kérdése, Törökország, Ukrajna és Dél-Kelet-Európa tekintetében.

Hanganyag: Németh Zoltán