Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amit a lakáseladás új szabályairól tudni kell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Változnak a lakáseladással kapcsolatos adószabályok. Ha öt éven belül értékesíti valaki ingatlanát, attól függetlenül, hogy vesz-e új lakást vagy sem, jövedelemadót kell fizetnie. Az ötödik évtől viszont már adómentesen lehet eladni a lakóingatlant. Az adóalap a szerzéstől számított évek számával fokozatosan csökken.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint, ha valaki 15 éve tulajdonosa egy ingatlannak, és eladja azt, akkor nem kell utána 25 százalékos személyi jövedelemadót fizetnie.

Ha azonban 15 éven belül értékesíti ingatlanát, akkor az adó alapja a beszerzési árral csökkentett eladási ár.

A kapott összeget tovább lehet csökkenteni a beszerzési év függvényében. Az így kiszámított adóalap után kellett megfizetni a 25 százalékos személyi jövedelemadót, de csak abban az esetben, ha a lakás eladója nem vásárolt újabb ingatlant a tranzakciót követően.

Ebben az esetben ugyanis, az újonnan vásárolt lakás vételára szintén csökkenti az adó alapját.

Kedvező változás, hogy 2008. január elsejétől nem kell 15 évig várni, mert már 5 év után adómentes lesz a lakáseladás.

Az a szabály változatlanul megmaradt, hogy ha valaki nem vár öt évig, és már korábban eladná ingatlanát, akkor az adó alapja a lakás eladási ára csökkentve annak a beszerzési árával, plusz illetékekkel, illetve a lakás felújítására költött összegekkel.

Nem minden marad azonban változatlan. Jövő évtől az újonnan vásárolt lakás vételárát nem lehet érvényesíteni adóalap csökkentő tételként, vagyis megszűnik a lakásszerzési kedvezmény.

Az adóalap mértéke a megszerzéstől számított évek függvényében csökken. Így ha egy éven belül adja el valaki az ingatlanát, akkor az eladási ár mínusz beszerzési ár 100 százaléka után fizetheti a 25 százalékos személyi jövedelemadót, 90 százaléka után, ha 2 éven belül, 60 százaléka után, ha 3 éven belül, és 30 százaléka után, ha 4 éven belül adja el a lakást.

Könnyítés a jogszabályban, hogy az adóhatóság a magánszemély kérelmére többek között annak jövedelmi és szociális körülményeire figyelemmel, az adót mérsékelheti, vagy elengedheti.