eur:
392.75
usd:
367.64
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hatan kaptak letöltendő szabadságvesztést az Energol-ügyben

Kimondta a bíróság az ítéletet a kilencvenes évek legnagyobbnak tartott olajügyében, az Energol-perben. Tizennyolc vádlott közül első fokon hatot ítéltek letöltendő, hatot felfüggesztett szabadságvesztésre, ötöt felmentettek. A bíró szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy a bíróság csak a vád tárgyává tett cselekményekről mondhat ítéletet. A bíróság szerint a vádirat nem felel meg az alapvető kritériumoknak, és hiányosságait elévülés miatt az eljárás során már nem is lehetett orvosolni.

Megszületett az ítélet az Energol-ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A cég igazgatói közül Drobilich Gábort, Ferencsik Attilát minden vád alól felmentették. Az Energol tevékenységeihez létrehozott cégek vezetői, Csüllög Zsigmond és Radnai László 1 év 7 hónap börtönt kaptak.

Az Energol volt talán a legnagyobb ismert olajos cég. Az Energol Rt.-t 1994. november 30-án alapította Drobilich Gábor, Ferencsik Attila, Kerekes István, Portik Tamás, a német állampolgár Emil Gulyás és fia, Gulyás Emil Róbert.

A cég igazgatói más ügyekben is álltak bíróság előtt, Drobilich Gábort önbíráskodásért, Ferencsik Attilát a kecskeméti maffiaperben emberölés előkészületéért és fegyvercsempészetért ítélték el.

A vádlottak között volt még a Monon Kft.-t egykor irányító Tóth Béla vállalkozó, aki korábban, a kilencvenes években a Fideszhez közelálló üzletember volt.

Az elsőfokú büntetőper négy éve kezdődött meg. Az eredeti vád szerint Radnai László 1996 körül döntött úgy üzlettársával, Ferencsik Attilával egyetértésben, hogy korábbi üzleteikből származó pénzüket az olajforgalmazásban jelentős haszonnal megforgatják.

Első lépésként az adóhatóság megkerülésében jártas alkalmazottaik segítségével kőolaj-forgalmazásra cégeket szereztek meg. Ezeket a cégeket vezette Radnai László és Csüllög Zsigmond.

A két befektetői kör 1996 végére egyesült, és az adóhatóság elől eltitkolt olajforgalmazást ezután közös irányítás mellett végezték. 1996-ban és 1997-ben tízmillió liter, jórészt ismeretlen eredetű, a közterhek megfizetése nélkül az országba behozott vagy illegálisan előállított gázolajat forgalmaztak.
1996-ban rossz minőségű termék forgalomba hozatalának gyanújával indult nyomozás. Ennek adatai szerint a vádlottak csaknem hétmilliárd forint kárt okoztak tevékenységükkel az államnak.

Megtisztulás

2007. szeptember 26-ra az ügyészség álláspontja teljesen megváltozott. Eszerint az Energol pénzügyei átláthatók és tiszták voltak. Az adóhatóság, valamint a vám- és pénzügyőrség is többször ellenőrizte őket, és soha nem találtak szabálytalanságot. Az adócsalással gyanúsított cégképviselőt ezért felmentésre javasolta a vádat képviselő ügyész.

Szeptemberben a vádbeszédben hat vádlottnak letöltendő börtönbüntetést javasolt az ügyész, igaz, esetükben a letöltendő szabadságvesztés maximális büntetési tétele sem haladja meg az előzetesben már letöltött időt.

Öt másik vádlottnak felfüggesztett szabadságvesztést, kettőnek pénzbüntetést, ötnek felmentést indítványozott az ügyész. Egy ember ügyét korábban már elkülönítették.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon végül a tizennyolc vádlott közül hatot ítéltek első fokon letöltendő szabadságvesztésre. Hat vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, ötöt pedig felmentettek.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Begyújtotta a rakétákat a forint

Begyújtotta a rakétákat a forint

Szerdán negatív korrekcióba kezdett a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 363-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is erősödik a forint, emellett pedig a dollár korrekciója is folytatódik. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az MNB ismerteti a devizatartalékok állományának alakulását, az ÁKK pedig kötvényaukciót tart. Az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×