eur:
393.82
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Filmvásznon az alföldi Fehér Gárda

Dokumentumfilm készült a Fehér Gárdáról, arról a titkos antikommunista csoportról, amely 1949 után szervezkedett a Dél-Alföldön. Baté Szilveszter filmjében öt túlélő nyilatkozik az 1951-ben felszámolt illegális szervezetről, amelynek két vezetőjét besúgók juttatták a hóhérok kezére, a többieket pedig internálták.

A filmrendező az InfoRádióban közölte: a Fehér Gárda a hódmezővásárhelyi, orosházi és a térség pusztáin élő parasztok Rákosi-rendszer elleni szervezkedése volt 1949-1950 között.

Gyűléseket tartottak, röplapokat terjesztettek, szervezkedtek, várták, hogy jobbra forduljon a helyzet, vagy segítenek az amerikaiak, de ebből nem lett semmi - tette hozzá.

Baté Szilveszter hangsúlyozta: a fiatalok kiszolgáltatottnak érezhették magukat, hiszen nem kaptak munkát, a szüleik földjeit elvették, nincstelenné váltak.

A Fehér Gárda 20-25 embert összefogó sejtekből állt, és a vezetőkön kívül senki nem tudta, kik vannak a többi egységben.

A sejteket az Államvédelmi Hatóság a besúgóhálózat segítségével nagyon gyorsan, két-három hónap alatt felszámolta. A két vezetőt, Blahó Jánost és Kovács Istvánt felakasztották, több száz fiatalt pedig internáltak, Kistarcsára, Recskre vagy a Dunántúlra.

A rendező interjúkat készített a gárda egykori tagjaival, és korabeli fényképeket is összegyűjtött.

A Fehér Gárdáról szóló dokumentumfilmet november 15-én mutatják be a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×