Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Filmvásznon az alföldi Fehér Gárda

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dokumentumfilm készült a Fehér Gárdáról, arról a titkos antikommunista csoportról, amely 1949 után szervezkedett a Dél-Alföldön. Baté Szilveszter filmjében öt túlélő nyilatkozik az 1951-ben felszámolt illegális szervezetről, amelynek két vezetőjét besúgók juttatták a hóhérok kezére, a többieket pedig internálták.

A filmrendező az InfoRádióban közölte: a Fehér Gárda a hódmezővásárhelyi, orosházi és a térség pusztáin élő parasztok Rákosi-rendszer elleni szervezkedése volt 1949-1950 között.

Gyűléseket tartottak, röplapokat terjesztettek, szervezkedtek, várták, hogy jobbra forduljon a helyzet, vagy segítenek az amerikaiak, de ebből nem lett semmi - tette hozzá.

Baté Szilveszter hangsúlyozta: a fiatalok kiszolgáltatottnak érezhették magukat, hiszen nem kaptak munkát, a szüleik földjeit elvették, nincstelenné váltak.

A Fehér Gárda 20-25 embert összefogó sejtekből állt, és a vezetőkön kívül senki nem tudta, kik vannak a többi egységben.

A sejteket az Államvédelmi Hatóság a besúgóhálózat segítségével nagyon gyorsan, két-három hónap alatt felszámolta. A két vezetőt, Blahó Jánost és Kovács Istvánt felakasztották, több száz fiatalt pedig internáltak, Kistarcsára, Recskre vagy a Dunántúlra.

A rendező interjúkat készített a gárda egykori tagjaival, és korabeli fényképeket is összegyűjtött.

A Fehér Gárdáról szóló dokumentumfilmet november 15-én mutatják be a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban.

Hanganyag: Herczeg Zsolt