eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Otthagyhatja a fővárost Pest megye

Levélben kéri Pest Megye Önkormányzata a területén lévő 187 települést, hogy vizsgálják meg, tartanának-e helyi népszavazást a megye Közép-Magyarországi Régióból történő kiválásáról.

A megyei önkormányzat elnöke az InfoRádióban elmondta: a központi régióból történő kiválás egy lehetőség, amiről úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzetben ki lehet használni.

A probléma alapja, hogy a Budapestet és Pest megyét magában foglaló Közép-Magyarországi Régióban az egy főre jutó GDP meghaladja az uniós támogatási küszöbértéket, így több uniós pályázati lehetőségtől is elesik a terület. Budapest nélkül ugyanakkor Pest megye valószínűleg a határérték alá kerül.

Szűcs Lajos kijelentette: a levelet kedden küldik el az önkormányzatoknak, mert meg akarják tudni, hogy a települések is támogatják-e Budapest és Pest megye különválását a regionális kérdésekben.

A megyei önkormányzat vezetője szerint, ha helyi népszavazásokat írnának ki, akkor a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az lenne, ha az országos népszavazással egyidőben tartanák.

Szűcs Lajos hangsúlyozta: a miniszterelnök már a balatonőszödi beszédében elismerte, hogy hátrányos megkülönböztetést okoz a közös régiós besorolás, és azt ígérte, hogy a kormány kiegészítő forrásokat próbál Pest megyének adni, de ennek nyomát sem látni.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×