Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Országos Cigány Önkormányzat támogatja a szabad iskolaválasztás eltörlését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Cigány Önkormányzat támogatja Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter kezdeményezését, amely szerint felül kellene vizsgálni a szabad iskolaválasztást - közölte a szervezet szóvivője.

Az Országos Cigány Önkormányzat szóvivője úgy fogalmazott: a szabad iskolaválasztás gyakorlata a cigány gyerekek esetében szabad gyerekválasztást jelent, mert az iskola dönti el, hogy felveszik-e őket tanulóként.

ifj. Bogdán János emlékeztetett: szervezetük hónapok óta azt javasolja, hogy azok a gyerekek, akik nem a lakhelyük szerinti általános iskolában tanulnak, ne vihessék magukkal az állami fejkvótát a 20-30 kilométerre lévő iskolába.

Lamperth Mónika az MSZP pedagógus tagozatának szombati ülésén azt mondta: ha igazi baloldali politikát akarnak folytatni, akkor felül kell vizsgálniuk a szabad iskolaválasztást.

A miniszter szerint a közoktatásban esélyt kell adni a hátrányos helyzetű tanulóknak is a felzárkózásra, de erre a jelenlegi rendszerben nincs lehetőség.

Az oktatási tárca is megfontolná

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint érdemes megfontolni a szociális és munkaügyi miniszter javaslatát, aki a szabad iskolaválasztás korlátozása mellett érvelt egy hétvégi konferencián.

A tárca államtitkára elmondta: az Oktatási Kerekasztal szakemberei foglalkoznak azzal, miként lehetne igazságosabbá tenni az oktatási rendszert. Decemberre készül el az erre vonatkozó szakmai koncepció.

Az államtitkár úgy vélte: a magyar szülők az állami közoktatásban, nemzetközi összehasonlításban példátlanul nagy autonómiát kapnak. A tehetősebb, iskolázottabb szülők megtehetik, hogy gyermeküket oda írassák, ahová szeretnék, a kisebb érdekérvényesítési képességgel bírók gyermekeit így hátrány éri.

Hanganyag: Seres Gerda