eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kisebb fennakadásokat okoz a hó a fővárosban - képgaléria

Erőteljes havazás kezdődött vasárnap kora délután Budapest egész területén, ahol a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. hatvan célgéppel végzi az utak síkosságmentesítését, illetve a budai oldalon már a hóeltakarítást is - közölte a társaság helyettes szóvivője. Délután a hó már kisebb fennakadásokat okozott Budán a buszközlekedésben.

Horváth László elmondta, hogy a fővárosban a budai oldalon déli 12 óra előtt kezdődött a havazás, majd az erőteljes hóesés kiterjedt Budapest egész területére. Egyes budai hegyi utakon már hóekézést is végezni kell.

A tisztítás ellenére délután a 112-es, a 29-es, a 27-es, a 39-es, a 21-es és a 90-es buszok vonalán pár perces várakozással, kisebb fennakadásokkal kellett számolniuk az utasoknak, mondta el a BKV fődiszpécsere. Mint mondta, elsősorban a téli gumik nélkül közlekedő személyautók akadályozzák a buszokat.

Horváth László arra hívta fel a budapesti ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy az ingatlanjukhoz tartozó járdaszakasz síkosságmentesítését nekik kell elvégezniük.Hosszabb-rövidebb ideig, kisebb-nagyobb intenzitással esett a hó vasárnap az ország északi felében, de komolyabb fennakadást a régen látott, hirtelen jött téli időjárás nem okozott. A Mátrában és a Bükkben már megjelentek a síelők és a szánkózók.

Győr-Moson-Sopron megyében az utak járhatóak, nem okozott gondot a vasárnapi havazás - közölték a Magyar Közút Kht. Észak-dunántúli Regionális Főmérnökségén. Kopácsi János ügyeletes tájékoztatása szerint az utak hókásásak, a lehullott mintegy 2 centiméteres hó gyorsan elolvadt. A latyak azonban a nyomvályúkban megáll, ez okozza a balesetveszélyt - intett óvatosságra a szakember. A délutáni órákig közlekedési baleset nem történt a megye útjain.

Vas megyében a késő délelőtti órákban hullott néhány milliméternyi csapadék, előbb eső esett, majd az eső havazásra váltott. A lehullott hó gyorsan elolvadt, az utak jelenleg szárazak a megyében. Szombathelyen és környékén napközben 9 fok körül volt a hőmérséklet, erős délnyugati szél fújt, időnként a nap is kisütött.

Pétervári Tibor meteorológiai észlelő elmondta: a csapadékot okozó melegfront keleti irányban elhagyta a Nyugat-Dunántúlt, mögötte hidegfront várható, ami az előrejelzések szerint hétfőn reggel érkezik meg.

A hidegfronttal viharos szél várható, további csapadék egyelőre nem valószínű. A hét közepére viszont télies időjárás alakul ki a térségben, a hőmérséklet a hajnali órákban fagypont alá süllyed, és nappal sem emelkedik jelentősen. Szerdától havazásra kell számítani a Nyugat-Dunántúlon.

Zala megyében vasárnap délután szinte felhőtlen volt az ég és tavasziasan sütött a nap. A reggeli órákban még sötét felhők takarták az eget, déltől azonban kitisztult az idő és a hőmérséklet is megemelkedett. Nagykanizsán például vasárnap délután az élénk szél ellenére is 10 fok feletti értékeket mutattak a hőmérők.

Veszprém megyében délelőtt 10 órakor kezdődött a havazás. A hó nyomai csak ideig-óráig maradtak meg a parkokban, illetve a háztetőkön, hiszen a viszonylag enyhe időjárásnak köszönhetően azonnal el is olvadt. A folyamatos és sűrű havazás 12 óra körül elállt, 13 óra után már a felhőzet is felszakadozott, és Veszprémben már a napot is látni lehetett. A megye útjai jól járhatók, a csapadéktól nedvesek. Balesetről nem érkezett jelentés. Komárom-Esztergom megyében délben kezdődött a havazás, körülbelül másfél óráig tartott, majd a hó mindenütt elolvadt. A helyi közlekedési vállalat egyik busza az árokba csúszott a síkos úton, személyi sérülés nem történt.

Az Északi-középhegységben, a Mátrában és a Bükkben 10-20 centiméteresre hízott a hótakaró azt követően, hogy intenzív, záporszerű hóesés kezdődött vasárnap délután. Mindkét hegységben, így a Mátra nógrádi és hevesi oldalán is téli útviszonyokra kell számítania a közlekedőknek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői obszervatóriumának ügyeletes észlelője arról számolt be, hogy vasárnap délutánra 15-20 centiméteres vastagságú hólepel alakult ki az ország legmagasabb pontján. A mínusz 5 fokos hidegben további intenzív havazásra számítanak, ami várhatóan este 10 óráig is eltarthat.

Az MTI-nek korábban a kékestetői sípályákat üzemeltető Mátra Centrum Kft. sajtófőnöke azt mondta, amennyiben folytatódik a téli sportoknak kedvező időjárás, lehetséges, hogy a tervezett december 15-e előtt megnyitják a kékesi sípályákat. Igény lenne erre, hiszen a szánkózók már szombaton ellepték az ország legmagasabb pontján a hóval borított lejtőket. Ugyancsak megjelentek a csúszkálók a bánkúti síparadicsomban is.

A helyi síklub turistaházának gondnoka elmondta: a Bükk tetején 6-10 centiméteresre hízott a hó, és a lejtőket birtokba vették a szánkózók. Már van, aki felcsatolta a sílécét is.

A felvonókat egyébként akkor indítják be Bánkúton, ha legalább 20 centiméteresre hízik a hó, és tartós fagypont alatti hőmérséklet ígérkezik. Egyelőre mínusz 1 fokos a hideg Bánkúton - mondta a gondnok.

Egerben
évek óta nem látott intenzitással kezdett vasárnap havazni. A hó még nem marad meg, ezért a közlekedést sem akadályozza a hevesi megyeszékhelyen

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×