Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tizennégy középiskola jövője kérdéses a fővárosban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hat kerület finanszírozási okokból megszabadulna összesen 14 középiskolától, közöttük olyan nagy múltú intézményektől, mint a Szinyei Merse Gimnázium. Horváth Csaba oktatási főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a főváros köteles ugyan az oktatás biztosítására, de az iskolaépületek fenntartására nem.

Mivel az önkormányzatoknak évente 80-200 ezer forinttal kell gyermekenként kiegészíteni az állami normatívát, ez jelentős terhet ró a fenntartókra. Épp ezért 14 középiskolát adnának át fővárosi fenntartásba, közöttük a zuglói Szent István Gimnáziumot vagy a VI. kerületi Szinyei Merse Gimnáziumot.

Az oktatási főpolgármester-helyettes azonban az InfoRádióban azt mondta: a főváros csak a feladat ellátására kötelezhető, az intézmények átvételére nem. Ha a diákokat a saját intézményeiben is oktatni tudja, akkor ezt megteheti.

A főváros azonban egyelőre nem ezt tartja a megoldásnak, hanem inkább azt, hogy kiegészítő támogatást nyújt a kerületeknek az intézmények fenntartásához. De, mint ahogy Horváth Csaba elmondta, jelenleg ehhez sincs meg a szükséges 400 millió forint. Így ez az út csak akkor járható, ha módosítják a jövő évi állami költségvetést, hogy Budapest ennyivel több pénzhez juthasson.

Ha ez nem valósul meg, és a feladat mégis a fővárosi önkormányzathoz kerül, akkor azonban a forrásmegosztási törvény módosítását kezdeményezik majd, amely azt jelentené, hogy a kerületek kevesebb, a főváros pedig több pénzhez jutna jövőre.

Hanganyag: Tenczer Gábor