Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elkezdődött a nagytakarítás Csepelen - képgaléria

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött a Csepel Művek területén évek óta szabálytalanul tárolt galvániszap elszállítása - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A mintegy 1.200 tonnányi iszapot és 220 tonnányi szennyezett földet speciális engedéllyel rendelkező járműveken először Szolnokra, majd az ülepítés után a dunaújvárosi veszélyeshulladék-lerakóba szállítják. A teherautóknak mintegy 6-700-szor kell fordulniuk. A terület megtisztítása várhatóan karácsonyig befejeződik.

Az első teherautót Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter Illés Zoltánnal, a Fidesz környezetpolitikusával és Németh Szilárddal, a csepeli önkormányzati fideszes képviselőjével indította útnak.

A környezetvédelmi hatóságok 2004 decemberében szereztek tudomást a hordókról egy lakossági bejelentés nyomán. A hordók a Dunától 100-150 méterre voltak, egy részük megsérült, elrozsdásodott, ami a talaj szennyezettségéhez vezetett, és a folyóba is bekerülhetett az anyagból.

Az elszállításnak korábban jogi akadályai voltak, ugyanis a hulladékot a Csepel Művek területén lerakó cég ellen felszámolási eljárás folyt.

Veszélyes

A galvániszap a fémtárgyak díszítésére vagy korrózió elleni védelmére szolgáló fémbevonat-készítés hulladéka, veszélyességét a benne található toxikus fémek, a cink, a kadmium, a króm adják. A csepeli galvániszap egyebek mellett arzént, uránt, báriumot, nikkelt, titánt, cinket, ólmot tartalmaz, de van benne ezüst, réz, ón, és higany is.

Ezek a nehézfémek csontritkulást, rákot, születési rendellenességet, impotenciát, szív- és érrendszeri betegségeket, illetve légzőszervi problémákat okozhatnak.