eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma

Somody az egészségbiztosításról: "Sok minden még hátra van"

Somody Imre üzletember szerint az egészségbiztosítás átalakítása után öszvér rendszer alakult ki, amelybe nem érdemes beszállnia az üzleti biztosítóknak. Az irányított betegellátási modell veresegyházi megalkotója az InfoRádiónak úgy fogalmazott: az egészségügy átalakítása során mindenki kifáradt, miközben nem magyarázták el, mi történik.

Megéri beszállni a magánbiztosítóknak az új rendszerbe, tudnak-e nyereséget termelni?

Én őszintén szólva nem tudom, hogy a biztosítók a jelenlegi struktúrába miért szállnak be, erre nekem nincs válaszom. Hónapok óta vagy már egy éve azt mondom, hogy egy ilyen, a társadalmat ennyire megosztó kérdésben az emberek számára választási lehetőséget kell biztosítani. Ez úgy működött volna, hogy regionális szinten engedélyezünk egy regionális OEP-leány mellé egy pályázaton elnyert privát biztosítót.

Egy privát megabiztosító legyen?

Lett volna hét biztosító, amire szétbontjuk az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat. Hét darab, nem megyei, hanem regionális állami biztosító, és lett volna mellettük hét régióban hét darab privát biztosító. A legegyszerűbb kérdésre kell először választ adni, hogy Juli néni eldönthesse: marad ott, ahol akar, mert ő az állami biztosítóban, a regionális egészségügyi pénztárban bízik, amögött van állami garancia. Pisti bácsi meg azt mondja, hogy ő a privátba akar menni, mert ott jobb lesz a szolgáltatás, dinamikusabbak lesznek. Ezzel szemben van egy olyan öszvér megoldás, amelyről senki nem tudja megmondani, hogy az privát vagy nem privát.

Ha Önnek lenne egy biztosítója, amelynek lehetősége lenne ebben a rendszerben részt venni, akkor beszállna?

Ne értsen félre, de én nem értem, a mostaniba hogy lehet beszállni. Az, hogy én most kisebbségbe beszállok, egy olyan biztosítóba, amelynek a többsége állami tulajdon, és tételezzük fel, hogy üzleti alapon akarok működni. Hogyan tud egy olyan cég üzleti alapon működni, amelynek 51 százalékos tulajdonosa tulajdonos az összes konkurensben?

Az egészségügyi átalakításokat lehet még folytatni, van még hova menni?

Tudjuk, hogy sok minden még hátra van, de kicsit úgy érzem, mintha minden szereplő kifáradt volna.

Mire gondol, mi van még hátra?

Mindenekelőtt meg kellene győzni az állampolgárokat, hogy ez miért jó nekik. Én úgy gondolom, hogy ma ezt nem látják. Ezzel párhuzamosan meg kéne győznünk az egészségügyi dolgozókat is arról, hogy ez miért jó nekik. Amíg ezt nem tettük meg, esélyünk nincs, hogy egy reformmal sikeresen végigmenjünk. És utána meg kell nézni, hogy néz ki ennek az integrált rendszere.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×