eur:
393.59
usd:
367.96
bux:
66389.46
2024. április 24. szerda György

Képriport a vasutassztrájkról

Befejeződött a vasutasok két órás figyelmeztető sztrájkja, de késésekre és járatkimaradásokra egész nap lehet számítani.

Reggel 8 órakor befejeződött a vasutasok kétórás figyelmeztető sztrájkja, amelyet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete szervezett 38 vasúti szárnyvonal bezárása elleni tiltakozásul.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke szerint mintegy 5-6 ezer munkavállaló sztrájkolt.

"Vannak olyanok, akik nem csatlakoztak, mert megfélemlítették, megtévesztették őket. A Déli Pályaudvarról néhány vonat elindult, de a vonal többi állomásán megfogták, megállították ezeket" - mondta Gaskó István.

Egyébként nem az összes vonat állt a sztrájk ideje alatt. A dél-balatoni vasútvonalon például közlekedtek a járatok.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke elmondta: a sztrájk által érintett, 6 óra előtt indult vonatok bementek a következő állomásra és ott várták meg a munkabeszüntetés befejezését, így nyílt pályán nem maradt vonat.

<

Várakozva (fotó: InfoRádió - Nagy Tamás) (képgaléria)

"Napközben még késésekkel, esetleg járatkimaradásokkal kell számolni. Lesznek olyan helyek, elsősorban a regionális forgalomban, vagy rövidebb elővárosi szakaszokon, ahol már a délutáni órákban részlegesen helyreállhat a menetrend szerinti közlekedés, de a megszokott üzemmenet az esti, vagy inkább a csütörtök hajnali órákra biztosítható" - mondta a MÁV sajtófőnöke.

A Fővinform tájékoztatása szerint a fővárosban nem volt erősebb forgalom a vasutassztrájk miatt, a BKV minden járatán zavartalan volt a közlekedés.

Az Útinform ügyeletese a távirati iroda kérdésére elmondta: Vác felől, a 2/A jelzésű úton lépésben haladt a forgalom, továbbá az M3-ason volt érezhető a befelé jövő forgalom erősödése.A legtöbben megértették a sztrájkolókat

Bár a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete által szervezett kétórás figyelmeztető sztrájk már reggel 6 órakor megkezdődött, a hangosbeszélő csak fél 7 után kezdte tájékoztatni az utasokat arról, hogy egyetlen vonat sem közlekedik reggel 8 óráig.

Többen korábban felkeltek, hogy még 6 óra előtt a Keleti pályaudvarra érjenek, és bár jószerével mindenki számított a sztrájkra, sokan mégis kimentek az állomásra. Az InfoRádió által megkérdezett utasok közül senki nem volt felháborodva.

Egy fiatalember bosszankodott ugyan, hogy később tud csak elindulni, de szerinte érthetők a vasutasok aggodalmai. Nézőpont kérdése - mondta -, hogy jogos-e a sztrájk vagy sem.

A Keleti pályaudvaron a vonatra várakozóknak nem volt nagy segítség a helyszíni tájékoztatás. A hangosbeszélő eleinte azért nem közölte, hogy a sztrájk miatt késnek a vonatok, mert a MÁV szerint akkor még nem lehetett tudni, hogy ki veszi fel a munkát, és melyik szerelvény indulhat el.

Az információs tábla hol közölte a 120 perces késés tényét, hol teljesen üres volt. A tábla alatt tanácstalanul ácsorgó idős házaspár ettől függetlenül szolidáris volt a vasutasokkal.

Reggel 8 óra után végül elindultak a vonatok. Akkorra már meg is telt a Keleti pályaudvar, de a tanácstalanság megmaradt. Az egyik utas szerint a sztrájknak már "van hangja", de egy általános munkabeszüntetés lenne igazán hatásos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×