eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb 214 milliárd forint környezetvédelmi pályázatokra

214 milliárd forint környezetvédelemre fordítható uniós támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok keddtől. Az összeget árvízvédelemre, hulladékgazdálkodásra és a felszíni vizek védelmére használhatják a pályázat nyertesei.

A szeptemberben meghirdetett több mint 300 milliárd után keddtől újabb, ezúttal 214 milliárd forint összegű Európai Uniós támogatásra lehet pályázni - mondta az InfoRádiónak az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Bajnai Gordon hozzátette: harminckét témában várják a pályázatokat, a pénzt ezúttal többek között az árvízvédelemre, a hulladékgazdálkodásra és a felszíni vizek védelmére használhatják fel a nyertesek

Ugyancsak a témák között szerepel az apró települések csatornázása, vagy az erdei iskolák támogatása a környezettudatos nevelés érdekében, ezek azonban kisebb összegeket kötnek le - közölte a miniszter.

A támogatásokra önkormányzatok vagy önkormányzati társulások, az állami, árvízvédelemmel foglalkozó, az erdei iskolák kapcsán pedig akár egyházi szervezetek is pályázhatnak - mondta Bajnai Gordon.

Az önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetője arra számít, hogy a jövő év elejére már megszületnek az első döntések a pályázatokról, így megkezdődhet a tervek megvalósítása.

Kiemelt szerep

Az összes uniós támogatás, amelyet Magyarország 2007 és 2013 között a környezetvédelemre fordíthat közel 1400 milliárd forint, ennek csak kis része a most meghirdetett 214 milliárd - mondta az InfoRádiónak a környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Fodor Gábor hozzátette: a környezetvédelemnek kitüntetett szerepe van az uniós programokban, hiszen az EU-ból érkező összes támogatás mintegy 20 százalékát lehet erre a célra felhasználni.

A miniszter közölte: annak ellenére, hogy ebből az összegből 2007-ben és 2008-ban közel 62 milliárd forintra pályázhatnak a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok az árvízvédelemmel kapcsolatban, a költségvetés is támogatja a védekezést.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×