eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Rengeteg gyermek él egyszülős családban

Ma Magyarországon több mint 660 ezer gyermek nevelkedik egyszülős családban, és 400 ezer anya mellett 60 ezer apa is egyedül neveli gyermekét válás vagy megözvegyülés után - mondta az InfoRádiónak az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A magyar társadalom majdnem 12 százaléka egyszülős családban él. Jelenleg 477 ezer ilyen család van, ahol összesen 660 ezer gyermek nevelkedik - mondta el az InfoRádióban Nagy Anna.

A probléma nem csak a nőket és nem csak az egygyermekeseket érinti. 60 ezer olyan apa van, aki egyedül neveli gyermekét vagy gyermekeit, a statisztikákból pedig kiderül, hogy nagycsaládok is felbomlanak, így a 4-5 gyermekes szülők is magukra maradnak.

Nagy Anna hozzátette: ezekből a gyerekekből is lehet kiegyensúlyozott felnőtt, de a családoknak több szakmai segítséget kellene nyújtani, hogy egy szülővel is harmonikus gyermekkort tudjanak biztosítani a gyerekeknek.

Egyedülálló szülőnek lenni azonban még mindig erős stigma Magyarországon. Az ilyen családban nevelkedő gyermekek általában akkor kerülnek szóba, ha veszélyeztetettek, ha segélyre szorulnak.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta: ezeket a családokat fenyegeti a leginkább az elszegényedés. Épp ezért szerinte őket nem segéllyel kellene támogatni, hanem megelőző jelleggel, úgy, hogy ne váljanak szegénnyé.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×