eur:
393.35
usd:
367.8
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Olyan, mint egy kisfiú, pedig 92 éves

Tíz új film és több alkotó is Budapestre érkezik az V. Közép-Európai Olasz Filmfesztiválra, ami keddtől november 15-ig tart a Puskin Moziban. A fesztivál díszvendége Mario Monicelli filmrendező, akinek munkáiból az Örökmozgó Filmmúzeum decemberben retrospektív sorozatot mutat be.

Az elmúlt másfél év legsikeresebb filmjeiből nyújt válogatást az V. Közép-Európai Olasz Filmfesztiválon bemutatásra kerülő tíz film. A több, fesztiváldíjas alkotás között szinte minden műfaj képviselteti magát, a rendezők közt pedig első filmesek és olyan nagy nevek is szerepelnek, mint Mario Monicelli, a fesztivál díszvendége vagy Giuseppe Tornatore.

A világháborútól a börtönig

Monicelli A sivatag rózsái című filmjét kíséri el, amely a második világháború alatt, egy líbiai oázisban játszódik, ahol az afrikai hadszíntér forgatagában az ügyefogyott katonák inkább humanitárius missziót, mintsem harci feladatokat teljesítenek.

Giuseppe Tornatore filmje, Az ismeretlen lány, amit a héten a magyar mozik is bemutatnak, egy Ukrajnából Olaszországba érkezett, nehéz sorsú fiatal nő története, aki különös elszántsággal próbál egy olasz család közelébe férkőzni.

A fesztiválon szerepel még többek között Alessandro Angelini Sós lég című filmje, melyben egy nevelőtiszt a börtön rabjai között felismeri rég elveszett apját, és az első filmes Davide Marengo Éjszakai járat című alkotása, amiben egy életunt buszsofőr és egy kihívó zsebtolvajlány keverednek furcsa kalandokba.

A társadalmi szatíra, amely megnevetteti az embereket

A fesztivál díszvendége a 92 éves filmrendező, Mario Monicelli, aki az 50-es és 70-es évek között olyan tragikomikus történetekkel vált ismerté, mint a Hutlen asszonyok, a Brancaleone ármádiája, a Férfiak póráz nélkül vagy a Kedves Michele.

A fesztivál másik díszvendége, Davide Marengo így nyilatkozott az InfoRádiónak Monicelli munkásságáról : "Mario Monicelli az olasz és az egyetemes filmművészet mestere, több filmfesztiválon találkoztam már vele, olyan, mint egy kisfiú, pedig 92 éves, de ez abszolút nem látszik rajta. Az embereket a társadalmi szatíra és az irónia eszközeivel sikerül az embereket úgy megnevettetnie, hogy közben nem ütköznek intellektuális nehézségekbe. Ez a közvetlenség hat az olasz emberekre, és pontosan ábrázolja az olasz valóságot."

A Közép-Európai Olasz Filmfesztiválhoz kapcsolódva Mario Monicelli filmjeiből december 7. és 20. között az Örökmozgó Filmmúzeum rendez retrospektív vetítéssorozatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×