Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kóka liberalizálná a szolgáltatásokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Liberálisabbá tenné az SZDSZ az Európai Unió által már elfogadott szolgáltatási irányelvet - jelentette be Kóka János pártelnök, miután Budapesten találkozott az uniós jogszabály eredeti tervezetének holland megalkotójával. A 2009-ben életbe lépő jogszabály a közösségen belüli szolgáltatási lehetőségeket szabályozza.

A nagy huzavona után tavaly novemberben elfogadott szolgáltatási irányelv liberálisabbá tételét kezdeményezi a Szabad Demokraták Szövetsége - mondta A liberalizmus folytonossága című konferencia előtt Kóka János, a párt elnöke.

Szent-Iványi Istvánt, a magyar liberális európai parlamenti képviselők vezetőjét is meg fogom keresni, és azt kérem tőle, hogy az SZDSZ brüsszeli politikusaként álljon a liberalizáció élére, és kezdje gyűjteni a javaslat támogatóit - jelentette ki.

Az Európai Unió 1975-ös alapszerződése rendelkezik arról, hogy a közösségen belül meg kell teremteni a munkaerő, az áruk és a szolgáltatások szabad áramlását.

Az utóbbiról szóló irányelv megszületett, de Kóka János szerint az Európai Parlament és az Európai Tanács jelentős mértékben "felvizezte".

Ezzel egyetértett a konferencián részt vevő Frits Bolkestein is, aki 2004-ig volt az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja, és aki az eredeti tervezetet készítette.

Az én javaslatom az volt, hogy ha egy szolgáltatás megfelel az egyik tagállam törvényeinek, akkor az legyen elfogadható az egész unió számára. Ez volt az úgynevezett származási ország elve, amit kivettek a tervezetből - mondta.

A politikus hozzátette: szerinte az irányelv sokat vesztett emiatt az értékéből, de mindettől függetlenül nagyon fontos jogszabály, és főként a 2004-ben csatlakozott tagállamoknak kedvez.

A két politikus megállapodott arról is, hogy a holland liberális párt - Frits Bolkestein által vezetett szellemi műhelye - és az SZDSZ elemzőintézménye között szorosabb lesz az együttműködés.