eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Demeter: Méltatlan, hogy KGB-s kapcsolatokkal lehet valaki az NBH vezetője

Az ellenzék szerint hajdani KGB-s kapcsolatai miatt kockázatos a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának kinevezése. Demeter Ervin, a Nemzetbiztonsági Bizottság fideszes tagja szerint nyomós okkal küldték el 2000-ben Laborc Sándort az Információs Hivatal éléről. Tóth Károly szocialista képviselő visszautasította a vádakat.

Laborc Sándor közel egy éve megbízottként vezeti a Nemzetbiztonsági Hivatalt, és ez idő alatt a szervezeti rendszert jelentősen átalakította, mondhatni szétverte - mondta az InfoRádiónak Demeter Ervin.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja szerint a kormány által a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói tisztségére jelölt Laborc Sándor több középvezetőt is felállított, és gyengébben dolgozik a hivatal, mint korábban.

Méltatlan egy 21. századi, demokratikus NATO-országhoz, hogy egy olyan ember lehet a biztonsági szolgálatok vezetője, aki a KGB-seket képző egyetemen végzett - hangsúlyozta Demeter Ervin.

Az ellenzéki politikus közölte: nyomós okkal küldték el 2000-ben Laborc Sándort az Információs Hivatal éléről, úgy ítélték meg, hogy nem alkalmas erre a feladatra.

Tóth: bojkottálták az ülést

A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista párti tagja szerint az ellenzék bojkottálta a testület keddi ülését.

A kormánypárti képviselők részt vettek volna a bizottság ülésén, de az elnöktől (a fideszes Simicskó István - a szerk.) érkezett egy fax, hogy az ülés elmarad, mert több képviselőnek sem jó az időpont - jelentette ki Tóth Károly.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megbízott vezetőjével szembeni kifogásokról az MSZP-s politikus azt mondta: amikor Laborc Sándor 2000-ben, a Fidesz-kormány idején távozott az Információs Hivatal éléről, munkát ajánlottak neki az APEH Bűnügyi Igazgatóságánál.

Az NBH-nál folyó átszervezéssel összefüggésben Tóth Károly kifejtette: olyanokat neveztek ki vezetőnek, akik az első megbízásukat az Orbán-kormány alatt kapták, így nem lehet mondani, hogy az átalakítást politikai szempontok vezérelték.

Az ellenzéki képviselők a kifogásaikat elmondhatták volna a bizottsági ülésen - tette hozzá Tóth Károly.

Az NBH vezetője kinevezésének feltétele a bizottsági meghallgatás.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×