Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Demeter: Méltatlan, hogy KGB-s kapcsolatokkal lehet valaki az NBH vezetője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ellenzék szerint hajdani KGB-s kapcsolatai miatt kockázatos a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának kinevezése. Demeter Ervin, a Nemzetbiztonsági Bizottság fideszes tagja szerint nyomós okkal küldték el 2000-ben Laborc Sándort az Információs Hivatal éléről. Tóth Károly szocialista képviselő visszautasította a vádakat.

Laborc Sándor közel egy éve megbízottként vezeti a Nemzetbiztonsági Hivatalt, és ez idő alatt a szervezeti rendszert jelentősen átalakította, mondhatni szétverte - mondta az InfoRádiónak Demeter Ervin.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja szerint a kormány által a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói tisztségére jelölt Laborc Sándor több középvezetőt is felállított, és gyengébben dolgozik a hivatal, mint korábban.

Méltatlan egy 21. századi, demokratikus NATO-országhoz, hogy egy olyan ember lehet a biztonsági szolgálatok vezetője, aki a KGB-seket képző egyetemen végzett - hangsúlyozta Demeter Ervin.

Az ellenzéki politikus közölte: nyomós okkal küldték el 2000-ben Laborc Sándort az Információs Hivatal éléről, úgy ítélték meg, hogy nem alkalmas erre a feladatra.

Tóth: bojkottálták az ülést

A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista párti tagja szerint az ellenzék bojkottálta a testület keddi ülését.

A kormánypárti képviselők részt vettek volna a bizottság ülésén, de az elnöktől (a fideszes Simicskó István - a szerk.) érkezett egy fax, hogy az ülés elmarad, mert több képviselőnek sem jó az időpont - jelentette ki Tóth Károly.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megbízott vezetőjével szembeni kifogásokról az MSZP-s politikus azt mondta: amikor Laborc Sándor 2000-ben, a Fidesz-kormány idején távozott az Információs Hivatal éléről, munkát ajánlottak neki az APEH Bűnügyi Igazgatóságánál.

Az NBH-nál folyó átszervezéssel összefüggésben Tóth Károly kifejtette: olyanokat neveztek ki vezetőnek, akik az első megbízásukat az Orbán-kormány alatt kapták, így nem lehet mondani, hogy az átalakítást politikai szempontok vezérelték.

Az ellenzéki képviselők a kifogásaikat elmondhatták volna a bizottsági ülésen - tette hozzá Tóth Károly.

Az NBH vezetője kinevezésének feltétele a bizottsági meghallgatás.

Hanganyag: Molnár Anikó