eur:
395.24
usd:
371.82
bux:
66207.57
2024. április 16. kedd Csongor

Angyal szállt le az Országházban: alkotmányt módosít az öt párt

Egyetértésre jutott az öt parlamenti párt arról, hogy a közpénzügyi szabályozást és ezen belül az Országgyűlés Költségvetési Hivatalának felállítását az Alkotmányban rögzítik - jelentette be Veres János pénzügyminiszter a megbeszélés után.

"A költségvetési hivatalnak a jelenlegi elképzelések szerint nem lesz vétójoga, így nem csorbítja a parlamenti képviselők jelenlegi jogosítványát, tehát a költségvetésben fennmarad az 1990 óta érvényes gyakorlat, az elfogadáshoz szükséges feles többség" - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Hozzátette: a hivatal vezetőjét az Országgyűlés kétharmados többséggel választja majd.

Veres János elmondta, hogy alapvető kérdésekben nincs véleménykülönbség, csak szövegezési pontosítások hangzottak el, az önkormányzatok adósság kereteinek szabályozásáról pedig még további egyeztetés szükséges.

A közpénzügyi szabályozásról szóló törvény tárgyalását várhatóan még az idén el lehet kezdeni, de az érdemi vita és a zárószavazás a jövő évi tavaszi ülésszakon várható - mondta a pénzügyminiszter.

Sólyom László köztársasági elnök a nyáron kezdeményezte az ötpárti egyeztetést, a legutóbb augusztus végén tárgyalt a pártok frakcióvezetőivel a költségvetési szabályok megújítását érintő ötpárti megegyezésről.

A köztársasági elnök az ötpárti megállapodás kezdeményezésekor hangsúlyozta, hogy az óriási államadósság és költségvetési hiány csökkentése olyan ügy, amelyben az ország érdeke megegyezést követel a pártok között.

"Most lehetne és kellene a költségvetést alkotmányos korlátok közé szorítani. Erre és a szabályok betartását kikényszerítő szerv felállítására most mind kormány-, mind pedig ellenzéki oldalról van hajlandóság" - mondta az elnök.

A Pénzügyminisztérium honlapján megtalálható eredeti javaslat célja stabil költségvetési politikai szabályrend és az ezt biztosító intézményrendszer létrehozása a hitelesség, a költségvetési fegyelem, az államháztartás tartós egyensúlyának megteremtése érdekében.

A költségvetési politikai szabályok közül az első a fenntartható adósságszintre vonatkozik. A javaslat szerint a reál adósságszint tartása biztosítja a költségvetési politika hosszú távú fenntarthatóságát, az adósságráta csökkenését.

Az ajánlás kimondja, hogy aktív elsődleges egyenlegre van szükség a költségvetésben. (Az elsődleges egyenleg nem tartalmazza az államadósság kamatait, a tb-alapok egyenlegét, a pénzügyi alapok egyenlegét, illetve az önkormányzati szaldót.)

Ezt az elvet a 2008. évi költségvetési törvényjavaslat is érvényesíti: a tárgyalás alatt lévő költségvetés elsődleges egyenlegét 100 millió forint többlettel nyújtotta be a kormány.

A költségvetési átláthatóság biztosításának egyik legerősebb eszköze egy a kormánytól független, pártsemleges, jól informált intézmény, az Országgyűlés Költségvetési Hivatala (OKH).

A PM javaslata szerint a jelenlegi magyar rendszerben nincsen olyan intézmény vagy mechanizmus, amely "versenyezni tud" a végrehajtó hatalom információs előnyével.

Az OKH, mint külső kontrollszervezet, kizárólag a költségvetési átláthatóság érdekében tevékenykedik, a költségvetési politika alakításában semmilyen módon nem vesz részt.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×