eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Emelt nyugdíjakat visznek a postások - a nap legfontosabb hírei

Az iskola, az oktatás, a tudomány és a gazdaság összefüggéséről beszélt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Vizi E. Szilveszter a budapesti Városmajori Gimnáziumban, a magyar tudomány ünnepének megnyitóján hangsúlyozta: céljuk, hogy az oktatás, a kutatás és a versenyképesség közötti kapcsolatot mindenki, még a politikusok számára is egyértelművé tegyék.

A tudós testület 1997 óta emlékezik meg a magyar tudomány ünnepéről.

Az Országgyűlés 2003-ban nyilvánította hivatalosan magyar tudomány ünnepévé november 3-át, azt a napot, amikor 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására.

Az idei, csaknem egy hónapon át tartó, több mint 400 eseményből álló rendezvénysorozat címe A tudomány iskolája.

Viszik a pénzt a postások

Megkezdték az emelt összegű nyugdíjak folyósítását - jelentette be a kormányszóvivő.

Budai Bernadett elmondta: a 2,7 millió nyugdíjas átlagosan 120 ezer forintot kap ebben a hónapban. Hozzátette: az idősek novemberben a már magasabb nyugdíjat, a tíz hónapra visszamenőleg járó emelést, a 13. havi nyugdíj második, már ugyancsak emelt összegű részletét, valamint ennek első, már márciusban kifizetett részletének korrekciós különbözetét kapják meg.

Hangsúlyozta: idén - a januári és a novemberi emeléssel együtt - a nyugellátások összesen 6,5 százalékkal emelkednek.

A Fidesz szerint az idén eléri a 12 százalékot a nyugdíjas-infláció.

Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője hangsúlyozta: az élelmiszerek drágulása elsősorban az időseket érinti hátrányosan, a kormány gazdaságpolitikájának pedig a nyugdíjasok a legnagyobb vesztesei.

Visszakapta hárommillió forintját a vásárhelyi kormány

Visszakapta a korábban bírságként kiszabott hárommillió forintot az Egészségbiztosítási Felügyelettől a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház - erősítette meg az InfoRádió értesülését a felügyelet elnöke.

Kovácsy Zsombor azt mondta: a kamatok a hatóságnál maradtak, és ha a bíróság jogerős ítéletében elmarasztalja az intézményt, akkor a büntetést újra meg kell fizetni.

A hódmezővásárhelyi kórháznak azután kellett 3 millió forintos bírságot fizetnie, hogy április 6-án egy 67 éves mindszenti férfi Hódmezővásárhely és Szentes között elhunyt egy mentőautóban, miután a hódmezővásárhelyi kórház ügyeletes orvosa ellátás nélkül továbbküldte a területileg illetékes szentesi intézménybe.

A vizsgálat alapján ez a körülmény is közrejátszhatott a beteg halálában. A hódmezővásárhelyi kórház nem ismerte el vétkességét, és fellebbezett.Emeli az üzemenyagok árát a MOL

Bruttó 6 forinttal emeli a gázolaj és 4 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán az MOL Nyrt.

Az üzemanyagárak legutóbb egy hete emelkedtek, akkor a gázolaj 6, a benzin 4 forinttal drágult.

A mostani emeléssel a benzin átlagára eléri a 300 forintot, a gázolajé pedig 280 forint körül lesz. Szakértők piaci folyamatokkal magyarázzák az újabb áremelést.

Javuló kilátások Londonban

A leminősítést valószínűsítő negatívról stabilra javította a fő szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szerint ma a korábbinál nagyobb a bizalom aziránt, hogy a magyar kormány az idén és jövőre sikerrel teljesíti költségvetési hiánycsökkenési céljait.

A Fitch Ratings kevesebb mint egy éven belül a második nagy nemzetközi hitelminősítő, amely - a besorolások módosítása nélkül - negatívról stabilra javította a magyar kilátást, vagyis levette a napirendről a magyar adósosztályzat visszaminősítését.

Tavaly decemberben a Standard & Poor's tette ugyanezt, a konszolidációs erőfeszítések melletti kormányzati elkötelezettségre hivatkozva.

Lemondott a lengyel kormány

Varsóban benyújtotta kormánya lemondását Lech Kaczynski államfőnek a miniszterelnök. Jaroslaw Kaczynski azt mondta: Lengyelország pozíciója az elmúlt két évben megerősödött az Európai Unión belül, ezért emelt fővel fejezik be feladatukat.

A lengyel kormány azután távozik, hogy a Jog és Igazságosság pártja vereséget szenvedett az október 21-én tartott előre hozott parlamenti választáson.

A voksolást a jobbközép liberális Polgári Platform nyerte, amelynek vezetőjét az államfő még a héten megbízza az új kormány megalakításával. Donald Tusknak ezután két hét áll rendelkezésére, hogy összeállítsa kabinetjét, és bizalmat kapjon a varsói törvényhozásban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×