eur:
394.4
usd:
370.36
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Befejeződtek az állami megemlékezések

Katonai tiszteletadás mellett, koszorúzással fejeződtek be vasárnap a budapesti Hősök terén az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulója alkalmából rendezett állami megemlékezések.

 A gyásznapon Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint '56-os szervezetek és diplomáciai testületek képviselői helyeztek el koszorút a ismeretlen katona sírjánál.

A rendezvény idejére a tér közepén álló, angyalt tartó obeliszket fekete lepelbe burkolták, rajta egy lyukas nemzeti színű zászlót helyeztek el.

A Hősök tere környékét kordonnal zárták le. Mögülük tüntetők folyamatos kiabálással, fütyüléssel, dudaszóval és légvédelmi szirénázással próbálták megzavarni a megemlékezést.

Az Andrássy út két oldalán, a Hősök terével szemben mintegy százötven ember gyűlt össze, közülük többen a Szabadság téri demonstrációról érkeztek. A kordonok mögött és az Andrássy út egyik oldalán rohamrendőrök várakoztak, de intézkedésre nem volt szükség.

A megemlékezés végén a kormányellenes jelszavakat skandáló, a miniszterelnököt gyalázó emberek elhagyták a helyszint.

Délelőtt Sólyom László köztársasági elnök a nemzeti gyásznap alkalmából a Rákoskeresztúri Új köztemetőben megkoszorúzta a központi emlékművet, majd lerótta kegyeletét Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnök és a névtelen elesettek sírjánál.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magánemberként helyezte el a kegyelet virágait a 301-es parcellában.

A Parlamentben átadták a Mindszenty Emlékérmet. Az elismerést Kozma Imre irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője és Tunyogi Csapó Gábor író vehette át.

A Magyar Demokrata Fórum elnöke Kalocsán, a női börtön előtt tartott megemlékezésen Kádár János hazaárulásának a napjakétn értékelte november 4-ét. Dávid Ibolya azt mondta: nem szabad megengedni, hogy Magyarországon még egyszer diktatúra alakulhasson ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×