eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megkezdődött a szűrővizsgálatok kampánya - a nap hírei

Tizenegy utcai megemlékezést tartanak a fővárosban holnap, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján. A várakozások szerint 150-200 ezer ember megy majd el a Miniszterelnöki Hivatal által indított, országos szűrővizsgálat-programokra. Rendkívüli állapotot vezettek be Pakisztánban, majd átmeneti időre felfüggesztették az ország alkotmányát is. A nap legfontosabb hírei 2007. november 3-án, szombaton.

Utcai megemlékezések vasárnap

Tizenegy utcai megemlékezést tartanak a fővárosban vasárnap, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapján megjelent közlemény szerint a hatóságoknak nincs információjuk arról, hogy a rendezvényeket bármely szélsőséges csoport meg akarná zavarni.

Megemlékezést tartanak - egyebek mellett - a Szabadság téren, a Kossuth téren, a Műegyetem rakparton és az Új Köztemető 301-es parcellájánál. A Hősök terére és az '56-osok terére tervezett állami ünnepségek miatt tilos megállni a környéken több útszakaszon is.

Emléktábát avattak a Corvin közben


Emléktáblát avattak a budapesti Corvin közben az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlások 50. évfordulója alkalmából.

A belső-józsefvárosi harcokat megörökítő emléktábla 15 olyan helyszínt mutat be, ahol az 51 évvel ezelőtti forradalom jelentősebb eseményei zajlottak.

A Szilasi László kőfaragó mester által készített emléktáblát Wittner Mária 56-os halálraítélt és Győrffy László író leplezte le.

Megkezdődött a szűrővizsgálatok kampánya

A kormány várakozásai szerint 150-200 ezer ember megy majd el a különböző szűrővizsgálatokra a Miniszterelnöki Hivatal által indított, országos Szűréssel az Életért Program keretében.

Budai Bernadett kormányszóvivő a budapesti Körcsarnokban tartott kampányindítón hangsúlyozta: a program célja, hogy minél többen vegyék igénybe az egészségmegőrzés szempontjából kiemelt fontosságú szervezett szűrést.

Fidesz: Veres alkalmatlan


Alkalmatlannak tartja feladata ellátására a Fidesz a pénzügyminisztert, mert - a párt szerint - Veres János engedélyével jóval áron alul adták el az MSZP székháza melletti épületet.

Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az Inforádióban azt mondta: a kincstár tulajdonában lévő, Köztársaság téri ingatlant tavaly 370 millió forintért eladták a Horizont Zrt.-nek, amely - miután az épületet a volt MSZP székházzal együtt értékesítették - 700 milliót kapott az egyik ír befektető által fizetett összegből. A Fidesz vizsgálatot követel az ügyben.

Az MSZP és a kormány szóvivője visszautasítja a vádakat.Átjátsszák a bábolnai termőföldet?

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szerint spanyol befektetőnek játszik át Bábolnán 240 hektár termőföldet két magyar vállalkozó.

Budai Gyula, a szervezet igazgatója azt mondta: az üzletemberek írásba adták, hogy a külföldi cég megbízásából, illetve finanszírozásával vásárolták meg a földet. A spanyol cég logisztikai központ építését tervezi a területen.

Az MDF javaslata a civil szervezetekért

Hatpontos javaslatot dolgozott ki a Magyar Demokrata Fórum a civil szervezetek megerősítéséért. Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: ha a kormányoldal támogatja indítványukat, akkor az MDF megfontolja a miniszterelnök ezzel összefüggő előterjesztésének elfogadását.

Az MDF szerint - egyebek mellett - létre kell hozni egy civil adatbázist, és a cégek mintájára ki kell szűrni a nem működő szervezeteket. Wiener György szocialista képviselő annyit mondott: az MSZP elvileg egyetért az MDF javaslataival.

Ellopták a néhai kormányfő fejszobrát

Ismét ellopták Antall József néhai miniszterelnök fejszobrát a XV. kerületi Pestújhelyi térről. A rendőrség közlése szerint a bronzból készült alkotás október 26. és november 2. között tűnt el. Hajdu László, XV. kerületi polgármester szerint színesfémgyűjtők lophatták el ismét a szobrot.

A kerület 2003 decemberében állíttatta fel Kirchmayer Károly szobrászművész alkotását, amelyet májusban már egyszer elloptak, de később megtaláltak.

Pattanásig feszült helyzet Pakisztánban

Rendkívüli állapotot vezettek be Pakisztánban, majd átmeneti időre felfüggesztették az ország alkotmányát is. A lépést iszlamista lázadással és az igazságszolgáltatás beavatkozásával indokolja az elnöki rendelet.

Értesülések szerint a Legfelsőbb Bíróság elnöke - akit felmentettek hivatalából -, és 8 másik bíró visszautasította a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló határozat jóváhagyását. Iszlámábádban a rendőrség egységei körbevették a Legfelsőbb Bíróság épületét, felfüggesztették a független hírcsatornák sugárzását, és nem működnek a telefonok sem.

A rendkívüli állapotot - egyes hírek szerint - azért vezették be, mert a Legfelsőbb Bíróságnak hamarosan döntenie kell arról, hogy Pervez Mussaraf jogszerűen indult-e az október 6-ai elnökválasztáson, ahol nagy többséggel újraválasztották. Az ellenzék azért tartja törvénytelennek a voksolást, mert az államfő nem mondott le a hadsereg főparancsnoki tisztéről.

Európai gyorssegély a Dominikai Köztársaságnak

Másfél millió eurós gyorssegélyt ad az Európai Bizottság a trópusi vihar sújtotta Dominikai Köztársaságnak. A pénzt a leginkább rászoruló mintegy 55 ezer ember megsegítésére fordítják. A Dominikai Köztársaságban 73-an haltak meg a Noel nevű trópusi vihar pusztításában, Haitin 40-en vesztették életüket.

A Noel már elhagyta Kubát is, ahol nem követelt áldozatokat a pusztítás. Az azóta hurrikánná erősödött trópusi vihar csaknem 160 kilométer/órás széllökésekkel az Egyesült Államok keleti partjai mellett halad észak, észak-kelet felé.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×