Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csányi Vilmos: Megoldás helyett ügyes kibúvókat keresünk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csányi Vilmos etológus szerint a megosztottság és a problémamegoldási készség hiánya Magyarországon történelmi okokra vezethető vissza: a magyarok megszokták, hogy saját országukban nem maguk gyakorolják a hatalmat.

Csányi Vilmos az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: jellemző a magyarokra, hogy mindenféle ügyes kibúvót keresnek a jó megoldások helyett.

Ennek az lehet a történelmi oka, hogy Magyarország az utóbbi néhány száz évben a valódi államhatalmat mindig külföldiek gyakorolták, ezért nemzeti virtusnak számított az állam átverése és megkerülése - fejtette ki az etológus.

A szakember hangsúlyozta: ez a viselkedésminta kulturálisan öröklődik, rengeteg problémát okoz, és csak több generáción keresztül változhat meg.

Csányi Vilmos példaként említette, hogy a viktoriánus korabeli Angliában iszonyatos volt a korrupció és borzasztó állapotok uralkodtak, de száz év alatt "viszonylag normális" országgá formálódott.

Muszáj változtatni

Az etológus szerint előbb-utóbb a magyar politikai elitnek is rá kell jönnie, hogy bizonyos döntésekhez a két oldalnak együtt kell működnie.

A társadalmakban időnként hirtelen felfordulnak a dolgok, ilyen volt a rendszerváltás az egész közép-európai térségben. A berlini fal leomlása előtt még két héttel sem jósolta volna meg senki a történteket - idézte fel a biológus.

Az akkori helyzethez hasonlóan sokan ma is azt gondolják, hogy nem jól mennek a dolgok, sok mindent máshogy kellene csinálni, de nem tudjuk, hogy ez az elégedetlenség hova vezet - fejtette ki az akadémikus.

Csányi Vilmos biztos benne, hogy előbb-utóbb komoly változásnak kell történnie, mindkét oldalnak rá kell jönnie, hogy bizonyos dolgokat együtt kell megoldaniuk, meg kell találniuk a megoldást, ami megfordítja a jelenlegi helyzetet.

Ha kiderül végre, hogy nem csak az egyéni érdekek fontosak, hanem az együttműködés is, és ennek a mechanizmusait kezdik el keresni és népszerűsíteni, akkor alapvetően megváltozhatnak a dolgok - fogalmazott az egyetemi tanár.

Hanganyag: Mong Attila