eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

Pénteken már kevesebben látogattak ki a temetőkbe - a nap hírei

Kevesebben látogattak el pénteken a sírkertekbe, mint november 1-jén. Szlovákiában aláírások gyűjtésével tiltakoznak a nyitraiak a neonáci megnyilvánulások ellen. 101 éves korában elhunyt Igor Mojszejev világhírű orosz koreográfus. A nap hírei 2007. november 2-án.

Pénteken kevesebben mentek ki a temetőkbe

Kevesebben látogattak el Halottak Napján a sírkertekbe, mint csütörtökön. A Budapesti Temetkezési Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: Mindenszentek napján hatalmas volt a tömeg, több százezren keresték fel a temetőket.

Simóka Kálmánné hozzátette: eddig semmilyen problémáról nem kapott hírt. A sírkertek vasárnapig hosszabb nyitvatartással, reggel 7-től este 8 óráig várják a látogatókat.

A BKV szintén vasárnapig rendkívüli járatokat indít, és a megszokottnál sűrűbben járnak a temetőket érintő villamosok és buszok.

Felavatták Hofi Géza korábban megrongált síremlékét

Felavatták Hofi Géza új síremlékét a Farkasréti temető művészparcellájában; a Kossuth-díjas színművész, humorista sírhelyének helyreállítására azért volt szükség, mert azt néhány hónapja megrongálták. Júliusban ismeretlenek lopták el a művész síremlékéről a bronzból készült elemeket.

A Fiumei úti nemzeti sírkert művészparcellájában Illés Lajos Kossuth-díjas zeneszerzőnek állítottak síremléket.

Emlékezés Ostffyasszonyfán

Több mint 10 ezer, az első világháborúban magyarországi hadifogságban elhunyt olasz, román, szerb, litván és orosz katonára emlékeztek a Vas megyei Ostffyasszonyfán a hadifogoly-temetőben.

A település határában működött 1915 és '18 között az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb hadifogolytábora, ahol egyidőben 35-40 ezer embert tartottak fogva. Több mint tízezer rab járvány miatt vesztette életét.

Nyitrai kampány az újfasiszta nézetek ellen

Szlovákiában aláírások gyűjtésével tiltakoznak a nyitraiak az egyre gyakoribb neonáci megnyilvánulások és a rendőrség elnéző magatartása ellen. A városban az utóbbi időben szinte minden héten voltak erőszakos újfasiszta randalírozások.

Az aláírásgyűjtő akció egyik kezdeményezője Ivan Gontko színész, aki a közelmúltban tanúja volt annak, amikor a neonácik színháza előtt rárontottak békés emberekre. Szemtanúk szerint rendőrök is látták a történteket, de nem avatkoztak be.Rice segítene

Segítséget ígért az amerikai külügyminiszter Törökországnak a kurd szakadárok elleni küzdelemhez. Condoleezza Rice Ankarában tárgyalt török kollgájával. A politikus korábban azt mondta: megpróbálja lebeszélni az ankarai vezetőket arról, hogy átfogó katonai akciót indítsanak Irak területén.

A megbeszélés után Ali BABADZSAN (Babacan) török külügyminiszter úgy fogalmazott: a szavak ideje lejárt, most már cselekvésre van szükség.

Abbász találkozója a Hamász-vezetőkkel

A Hamász vezetőivel találkozott Ciszjordániában Mahmúd Abbász palesztin elnök. A megbeszélés az első volt azóta, hogy a radikális palesztin szervezet júniusban erőszakkal ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet.

Mahmúd Abbász az egyeztetés után azt mondta: arról tájékoztatta a Hamász vezetőit, hogy nem folytat párbeszédet velük addig, amíg vissza nem állítják a puccs előtti állapotot.

Kiutasították a mianmari ENSZ-képviselőt


Kiutasítja Mianmarból a katonai kormányzat a helyi ENSZ-képviselet vezetőjét, miután a diplomata bíráló jelentést írt az országban kialakult helyzetről. A hivatalos magyarázat szerint Charles Petrie túllépte a hatáskörét a dokumentum kiadásával, ezért nem járulnak hozzá további maradásához.

A washingtoni Fehér Ház botrányosnak minősítette a döntést.

Fellebbezett a bitcai mániákus

Moszkvában fellebbezett a közelmúltban kihirdetett ítélet ellen a bitcai mániákusként ismert sorozatgyilkos. A 33 éves férfira életfogytiglani szabadságvesztést és kényszergyógykezelést szabott ki a bíróság 48 ember meggyilkolásáért.

Alekszandr Picsuskin ügyvédje közölte: védence túl szigorúnak találta a büntetést, ezért azt kérte a legfelső bíróságtól, hogy 25 évre szállítsák le a szabadságvesztés időtartamát.

Noel már hurrikán

Hurrikánná erősödött a Noel nevű trópusi vihar az Atlanti-óceán felett. A legfrissebb adatok szerint a Karib-tenger országaiban 115-en haltak meg a vihar okozta áradások és földcsuszamlások miatt.

A hurrikán csaknem 160 kilométer/órás szélllökésekkel az Egyesült Államok keleti partjai mellett halad észak, észak-kelet felé.

Meghalt Mojszejev

Elhunyt Igor Mojszejev világhírű orosz koreográfus - jelentették be Moszkvában. Az 1906-ban Kijevben született művész nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncainak és a hagyományos balettelemeknek az ötvözésével alakított ki.

1937-ben megalakított iskolájából táncosok generációi kerültek ki. Igor Mojszejev 101 éves volt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×