Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Titkos marad a BRFK jelentése az MTV ostromáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem hozzák nyilvánosságra a Budapesti Rendor-főkapitányság válaszát a Magyar Televízió székházánál történt rendzavarásról készített bizottsági jelentésre.

Bene László országos rendőrfőkapitány azzal indokolta a döntést, hogy a dokumentum szakmai jellegű, és nem tartozik a nyilvánosságra.

Az öttagú bizottságnak a szeptember 18-ai rendőri munkáról készített jelentését a múlt héten tették közzé. A szakmai anyagot megküldték Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak is, aki megfogalmazta észrevételeit, és eljuttatta azokat az országos főkapitánynak.

Gergényi Péter akkor kategorikusan visszautasított minden, a bizottság által megfogalmazott vádat. A budapesti rendőrfőkapitány szerint "a jelentésből egyértelműen kiderül, hogy az egy előre felállított hipotézis beigazolását célozza".

Az országos rendőrfőkapitány a jelentés nyilvánosságra hozatalakor úgy vélte: "mivel nem volt egységes irányítás és vezetés a helyszínen, az a rendőri erő, ami ott rendelkezésre állt, a megfelelő irányítás és koncentrált felhasználás hiányában nem volt képes hatékonyan fellépni".

Bene László szerint az is probléma volt, hogy a különböző egységek nem tudtak egymással hatékonyan kommunikálni. Az események kiterjedtsége miatt ugyanis több szervezet állományát kellett egyszerre bevetni, így olyanoknak kellett volna együttműködniük, akiknek korábban nem volt lehetőségük az együttes gyakorlatozásra.

Bene László felkérte a jelentést készítő bizottságot, hogy tekintse át a BFRK válaszát és véleményezze azt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője korábban még azt ígérte, nyilvánosságra hoznak minden dokumentumot.

Politikai pro és kontra

A Fidesz arra szólítja fel Bene László országos rendőrfőkapitányt, hogy azonnal hozza nyilvánosságra az MTV-székház ostromáról készített teljes bizottsági jelentést és a BRFK arra adott válaszát is. A párt szóvivője feltette a kérdést: hogyan lehetséges az, hogy a jelentés elképesztő szakmai hiányosságokat állapít meg, de nem nevezi meg a felelősöket.

Szijjártó Péter véleménye szerint az MTV-székház elleni támadás miatt felvetődik az országos rendőrfőkapitány helyszínen eljáró helyettesének, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak, valamint a miniszterelnöknek a felelőssége is, hiszen Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta, hogy utasításokat adott a rendőrségnek azon az éjszakán.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese újságíróknak azt mondta: a Fidesznek be kellene fejeznie a rendőrség politikai támadását. Közölte: a rendőrök kiváló munkát végeztek a szeptemberi események során, hamar levonták a következtetéseket, és az októberi rendbontásnál "kellő hatékonysággal és kellő eréllyel léptek föl, ezért hamar tudták helyreállítani a rendet".

Hozzátette: inkább köszönet illetné a rendőrség munkáját, mintsem oktalan kritika. A kormánypárti politikus szerint egy ilyen jelentés esetében a nyilvánosság valóban sokféle problémát megoldhat, de azt is elfogadják, hogy a rendőri vezetők szakmai kompetenciájába tartozik a dokumentum nyilvánosságra hozatala.