Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: nyáron lehet a népszavazás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz abban az esetben is kitart népszavazási kezdeményezése mellett, ha az Országos Választási Bizottság után az Alkotmánybíróság sem fogadja el az összes tervezett kérdést - jelentette ki az ellenzéki párt alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Pelczné Gáll Ildikó elmondta: reményeik szerint az Alkotmánybíróság háromnál több kérdés tart majd alkalmasnak, és a referendumot a nyár közepére ki lehet írni.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: ebben az esetben nem tartja szakmainak az Országos Választási Bizottság több kérdésnél alkalmazott hivatkozását, amely szerint kormányprogramban szereplő kérdésekben nem lehet népszavazást tartani, mivel a koalíciós pártok választási programjában nem szerepelt sem a tandíj, sem a vizitdíj bevezetése.

Az OVB politikai döntést hozott - összegzett Pelczné Gáll Ildikó.

Az Országos Választási Bizottság a múlt héten hagyta jóvá az egészségügyi közszolgáltató intézmények állami tulajdonban maradásáról szóló, valamint a gyógyszervásárlásra, illetve a termőföldvásárlásra vonatkozó kérdést; a tandíjfizetésről, a vizitdíjról, a nyugdíjasok munkavállalásáról és a kormány tagjainak személyes felelősségéről megfogalmazott kérdéseket azonban nem hitelesítette.

Ellenőrző testület

A Fidesz bízik abban, hogy az Országgyűlés hétfőn dönt a Nemzeti Fejlesztési Tervet ellenőrző ideiglenes parlamenti bizottság felállításáról. Az ellenzéki párt alelnöke szerint erre van esély, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatja az ötletet.

"Ekkora forrásnál szükség van a parlamenti kontrollra, a tervezés, előkészítés, végrehajtás és ellenőrzés szakaszában is. Mi egy ideiglenes bizottságot javasoltunk, amelynek tagjai juttatás nélkül dolgoznak" - tette hozzá Pelczné Gáll Ildikó.