eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fidesz: nyáron lehet a népszavazás

A Fidesz abban az esetben is kitart népszavazási kezdeményezése mellett, ha az Országos Választási Bizottság után az Alkotmánybíróság sem fogadja el az összes tervezett kérdést - jelentette ki az ellenzéki párt alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Pelczné Gáll Ildikó elmondta: reményeik szerint az Alkotmánybíróság háromnál több kérdés tart majd alkalmasnak, és a referendumot a nyár közepére ki lehet írni.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: ebben az esetben nem tartja szakmainak az Országos Választási Bizottság több kérdésnél alkalmazott hivatkozását, amely szerint kormányprogramban szereplő kérdésekben nem lehet népszavazást tartani, mivel a koalíciós pártok választási programjában nem szerepelt sem a tandíj, sem a vizitdíj bevezetése.

Az OVB politikai döntést hozott - összegzett Pelczné Gáll Ildikó.

Az Országos Választási Bizottság a múlt héten hagyta jóvá az egészségügyi közszolgáltató intézmények állami tulajdonban maradásáról szóló, valamint a gyógyszervásárlásra, illetve a termőföldvásárlásra vonatkozó kérdést; a tandíjfizetésről, a vizitdíjról, a nyugdíjasok munkavállalásáról és a kormány tagjainak személyes felelősségéről megfogalmazott kérdéseket azonban nem hitelesítette.

Ellenőrző testület

A Fidesz bízik abban, hogy az Országgyűlés hétfőn dönt a Nemzeti Fejlesztési Tervet ellenőrző ideiglenes parlamenti bizottság felállításáról. Az ellenzéki párt alelnöke szerint erre van esély, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatja az ötletet.

"Ekkora forrásnál szükség van a parlamenti kontrollra, a tervezés, előkészítés, végrehajtás és ellenőrzés szakaszában is. Mi egy ideiglenes bizottságot javasoltunk, amelynek tagjai juttatás nélkül dolgoznak" - tette hozzá Pelczné Gáll Ildikó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×