eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán: a Fidesz plebejus párt és védi a nemzeti ipart

Plebejus és antikommunista, a keresztény értékeket és a nemzeti ipart védő pártként jellemezte a Fideszt Orbán Viktor elnök a La Libre Belgique című belga lapnak adott interjújában.

A mérsékelten jobboldali újság hétfőn számolt be a Konrad Adenauer alapítvány múlt heti brüsszeli rendezvényéről, amelyen Orbán Viktor részvételével az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójáról emlékeztek meg.

A lap emlékeztetett arra, hogy számos kommentátor populizmussal vádolja a Fideszt, ugyanakkor a párt orientációjával kapcsolatban feltett kérdése a volt miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a közép-európai politikai élet pontos ábrázolására nehéz kategorikus címkéket alkalmazni.

A kommunizmus megújulásának veszélyei

"Mi egy picit olyanok vagyunk, mint a német CDU, de nem egészen" - jegyezte meg Orbán Viktor, aki a magyarországi politikai helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy sürgős lenne visszaállítani a lakosság bizalmát a kormányban, de a mostani kabinet kikezdte minden állami intézmény szavahihetőségét.

Idézte a belga újság a pártelnök beszédének azt a híressé vált mondatát is, hogy Közép-Európában nem a szélsőjobboldali eszmékből vagy az ilyen típusú politikai erők újjászületéséből származik az igazi veszély, hanem a szélsőbaloldal megújulásából: utóbbiak képviselői szerinte "hazudnak, korruptak, erőszakosak".

"Európának határozottan le kell szögeznie, hogy hazugoknak nincs benne helyük" - emelte ki a Fidesz-elnök véleményét Peggy Corlin tudósító a cikkben. Idézte a magyar politikus szónoki kérdését is: "mi nehezebb: megszabadulni a kommunizmustól vagy a kommunista örökség súlyától?".

Martens minden ugyanúgy csinálna

Megszólaltatta a lap Wilfried Martenst, a Fideszt is tagjai közé soroló Európai Néppárt belga elnökét, akit az uniós baloldal és a liberálisok egy csoportjának részéről éles bírálatok értek, mert részt vett a megemlékezésekkor a Fidesz által rendezett kormányellenes gyűléseken.

"Ma is ugyanazt beszédet mondanám, mint október 23-án" - hangsúlyozta Martens, aki a cikk címe szerint töretlen támogatásban részesíti Orbán Viktort az európai jobboldal nevében.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×