Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zavargások: színjáték, vagy valódi vizsgálat?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz színjátéknak tartja a zavargások hátterét vizsgáló munkacsoport felállítását, és kifogásolja, hogy a miniszterelnök olyan személyeket kért fel a zavargások kivizsgálására, akik közel állnak hozzá. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor a munkacsoport tagjai közül volt, aki jelezte: csak abban az esetben vállalja a megbízást, ha abszolút szabad kezet kap az adatok beszerzéséhez, és nem valamilyen prekoncepciónak kell megfelelnie.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke az InfoRádiónak azt mondta: főleg az ellen van kifogásuk, hogy Gyurcsány Ferenc hívta össze a bizottságot, amikor - a köztársasági elnök szerint is - ő a felelős az országban kialakult morális válságért.

Ráadásul ezeknek az embereknek, a szocialista párttól való távolsága is megkérdőjelezhető, mivel többségük jelenleg is minisztériumi alkalmazott - vélekedett Balogh Zoltán.

Sajtóértesülések szerint ugyanakkor a kilencfős munkacsoport tagjai között van, aki kifejezetten csak úgy vállalta el a megbízást, ha abszolút szabad kezet kap az adatok beszerzéséhez, és nem valamilyen prekoncepciónak kell megfelelnie.

A Fidesz szerint nem azt vizsgálják, amit kellene

A fideszes képviselő azt is kifogásolja, hogy a bizottság egyedi eseteket nem vizsgál, inkább a megmozdulások hátterével foglalkozik, a mozgatórugókra, a kiváltó okokra kíváncsi.

Balogh Zoltán szerint először arra kellene választ találni, hogy a konkrét politikai, jogi és szakmai felelősség kit, vagy kiket terhel.

Kik adtak parancsokat kiknek, és azok hogyan hajtották végre azt? - tette fel a kérdést a fideszes képviselő.

Ennek megválaszolására azonban nem vállalkozik a Gönczöl Katalin vezette bizottság, ez munkatervéből is világosan kiderül.

A Kormányszóvivői Iroda egy korábbi közleménye szerint a testület feladata az lesz, hogy feltárja az események történelmi, történeti és társadalmi hátterét, vizsgálja a hatósági fellépés arányosságát, illetve azok alkotmányos, törvényi és egyéb jogi kereteit, különös tekintettel az érintettek emberi jogaira.