eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma

Meghátráltak a háziorvosok

A háziorvosok 96 százaléka elküldte a betegforgalmi adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak - mondta el az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője úgy tudja: több orvos nem küldte át azoknak a betegeknek az adatait, akik ehhez nem járultak hozzá.

Kertai Aurél október elején az InfoRádióban azt mondta: több mint ezer háziorvos megtagadja a szeptembertől kötelező adatszolgáltatást. Az ugyanis annyi adminisztrációs terhet jelent számukra, hogy csak akkor tudnák megoldani, ha felvennének egy embert.

Ráadásul olyan adatokat kellene kiadniuk, amelyek a beteg személyiségi jogait sérti, és közlésük ellentétes az orvosi titoktartással - közölte Kertai Aurél.

Hozzátette: Budapesten egész kerületek, vidéken pedig egész megyék csatlakoztak a mozgalomhoz.

Most azonban kiderült, hogy a háziorvosok 96 százaléka, azaz 6.539 orvos megküldte az adatokat, és mindössze 266 háziorvos nem tett ennek eleget. Horváth Ágnes államtitkár azt mondta: főleg Fejét és Zala megyéből érkezett lényegesen kevesebb jelentés, mint a többi megyéből.

Kertai Aurél szerint sokan vannak azok az orvosok, akik csak részlegesen szolgáltattak adatokat az OEP-nek. Megkérdezték betegeiket, és aki nem járult ehhez hozzá, azokról nem továbbítottak információka.

Hozzátette azt is, hogy az adminisztráció 20-25 százalékos időveszteséget jelent a háziorvosoknak, ezért tovább kell rendelniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×