eur:
394.24
usd:
370.07
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Véralvadásgátló helyett gabonapehely

A Lidl által forgalmazott, Little Man fahéj ízű gabonapehelyben található kumarint véralvadásgátlóként használják az orvosok - mondta Zaher Gábor, a Péterfi Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának vezetője az InfoRádióban. Az élelmiszerben található mennyiség szerencsére töredéke annak, ami a szervezetre káros lenne.

A kumarint véralvadásgátlóként használjuk, de azok az adagok, amelyeket terápiás célból adunk a pácienseknek, nagyságrendekkel nagyobbak a gabonapehelyben lévőnél - jelentette ki a Péterfi Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának vezetője.

Ebből a termékből 100-150 kilót kellene ennie valakinek, hogy annyi kumarin jusson a szervezetébe, hogy vérzészavart okozzon - tette hozzá Zaher Gábor.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból valóban veszélyes anyagról van szó, a forgalomból kivont étel pedig a kumarinra vonatkozó határérték tízszeresét tartalmazta.

Kis ember, sok kumarin

Az állategészségügyi szolgálat október 31-én tiltotta meg a Little Man Zimtinos Cinnamon-Breakfast ropogós, fahéj ízű gabonafalatkák forgalmazását.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálata az EU gyorsriasztási rendszerén keresztül értesült arról, hogy a gabonapehelyben a német szakhatóság a megengedett határértéknél magasabb kumarin-szintet mutatott ki.

A kifogásolt termékből a Lidl logisztikai központjaiban és üzleteiben lévő készletet zárolták. Forgalmazását a magyar állategészségügyi szolgálat megtiltotta, és a termék visszahívását elrendelte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×