Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Véralvadásgátló helyett gabonapehely

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Lidl által forgalmazott, Little Man fahéj ízű gabonapehelyben található kumarint véralvadásgátlóként használják az orvosok - mondta Zaher Gábor, a Péterfi Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának vezetője az InfoRádióban. Az élelmiszerben található mennyiség szerencsére töredéke annak, ami a szervezetre káros lenne.

A kumarint véralvadásgátlóként használjuk, de azok az adagok, amelyeket terápiás célból adunk a pácienseknek, nagyságrendekkel nagyobbak a gabonapehelyben lévőnél - jelentette ki a Péterfi Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának vezetője.

Ebből a termékből 100-150 kilót kellene ennie valakinek, hogy annyi kumarin jusson a szervezetébe, hogy vérzészavart okozzon - tette hozzá Zaher Gábor.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból valóban veszélyes anyagról van szó, a forgalomból kivont étel pedig a kumarinra vonatkozó határérték tízszeresét tartalmazta.

Kis ember, sok kumarin

Az állategészségügyi szolgálat október 31-én tiltotta meg a Little Man Zimtinos Cinnamon-Breakfast ropogós, fahéj ízű gabonafalatkák forgalmazását.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálata az EU gyorsriasztási rendszerén keresztül értesült arról, hogy a gabonapehelyben a német szakhatóság a megengedett határértéknél magasabb kumarin-szintet mutatott ki.

A kifogásolt termékből a Lidl logisztikai központjaiban és üzleteiben lévő készletet zárolták. Forgalmazását a magyar állategészségügyi szolgálat megtiltotta, és a termék visszahívását elrendelte.