Inforádió

Meghallgatom Élő adás

PSZ: heti nyolcezer forintot vesznek el a tanároktól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete a nyáron módosított közoktatási törvény miatt. A szervezet attól sem zárkózik el, hogy népi kezdeményezést indítson a közszféra dolgozói érdekében.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az alaptörvénybe ütközik a júniusban módosított közoktatási törvény több passzusa. A szervezet elnöke úgy véli, alkotmányellenes, hogy az intézményvezetők szeptembertől két órával megemelhetik a tanárok tanítási órákon kívüli munkaidejét.

Varga László, mielőtt újságírók előtt aláírta az erről szóló alkotmánybírósági beadványt, azt mondta, a rendelkezés sérti az egyenlő munkáért egyenlő bér alkotmányossági elvét.

Közölte: egy pedagógus körülbelül heti 8.000 forinttól esik el, ha fizetés nélkül két órával megemelik a munkaidejét.

A szervezet alelnöke a további tervekről azt mondta, minden attól függ, hogy a kormány milyen javaslatot tesz szeptember 10-én a közszféra reformjával kapcsolatban.

Árok Antal elmondta, ha sztrájk lesz, azt nemcsak az óraszámemelés miatt kell megszervezni, hanem az esetleges további hátrányos döntések miatt, amelyek a pedagógusokat érinthetik. Hozzátette, hatásos lehet viszont egy népi kezdeményezés.

A Pedagógusok Szakszervezete 120 pontban rögzítette, hogy egy tanárnak milyen feladatai vannak a tanítási órákon kívül. A szervezet ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt hetekben számos kritikát kaptak, hogy a pedagógus sokkal kevesebbet dolgozik, mint az átlagember.