eur:
393.65
usd:
369.33
bux:
65787.69
2024. április 23. kedd Béla

PSZ: heti nyolcezer forintot vesznek el a tanároktól

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete a nyáron módosított közoktatási törvény miatt. A szervezet attól sem zárkózik el, hogy népi kezdeményezést indítson a közszféra dolgozói érdekében.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az alaptörvénybe ütközik a júniusban módosított közoktatási törvény több passzusa. A szervezet elnöke úgy véli, alkotmányellenes, hogy az intézményvezetők szeptembertől két órával megemelhetik a tanárok tanítási órákon kívüli munkaidejét.

Varga László, mielőtt újságírók előtt aláírta az erről szóló alkotmánybírósági beadványt, azt mondta, a rendelkezés sérti az egyenlő munkáért egyenlő bér alkotmányossági elvét.

Közölte: egy pedagógus körülbelül heti 8.000 forinttól esik el, ha fizetés nélkül két órával megemelik a munkaidejét.

A szervezet alelnöke a további tervekről azt mondta, minden attól függ, hogy a kormány milyen javaslatot tesz szeptember 10-én a közszféra reformjával kapcsolatban.

Árok Antal elmondta, ha sztrájk lesz, azt nemcsak az óraszámemelés miatt kell megszervezni, hanem az esetleges további hátrányos döntések miatt, amelyek a pedagógusokat érinthetik. Hozzátette, hatásos lehet viszont egy népi kezdeményezés.

A Pedagógusok Szakszervezete 120 pontban rögzítette, hogy egy tanárnak milyen feladatai vannak a tanítási órákon kívül. A szervezet ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt hetekben számos kritikát kaptak, hogy a pedagógus sokkal kevesebbet dolgozik, mint az átlagember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×