eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk

Fidesz: a konvergenciaprogram csak egy számokkal teleírt papír

A konvergenciaprogram jelen pillanatban nem más, csak egy papír, amin számok vannak - jelentette ki Cséfalvay Zoltán. A Fidesz gazdasági szakértője szerint a konvergenciaprogram igazi próbája a költségvetés lesz, illetve az, hogy tartani tudja-e majd a büdzsét a kormány.

Olyan sokszor tűzött már ki eurócsatlakozási céldátumot a magyar kormány, hogy az unió pénzügyi főbiztosa teljesen jogosan mondja: csak egy céldátum legyen, de azt tartsa is be az ország - emlékeztetett Cséfalvay Zoltán. A gazdasági szakértő szerint az elmúlt évek tapasztalatai után érthető, hogy ódzkodik a kormány attól, hogy dátumot mondjon.

Ugyanakkor ha nincs dátum, akkor nincs kapaszkodó, e nélkül pedig nagyon könnyen felpuhulhat a program a különböző társadalmi, gazdasági, vagy világgazdasági változások hatására. 2009, a következő parlamenti választásokat megelőző év különösen kritikus lehet, ha pedig nem sikerül tartani a programot, akkor félő, hogy a következő kormánynak 2010-ben ismét egy megszorító csomaggal kell kezdenie - figyelmeztetett Cséfalvay Zoltán.

A Fidesz támogatná az ingatlanadó bevezetését

A Fidesz gazdasági szakértője szerint pártja támogatná az ingatlanadót, ha annak bevezetésével egy időben más adónemek csökkennének.

A jövedelemadók, a közvetlen adók alól sok kibúvó van, és hiába próbálja a kormány bezárni a kiskapukat, mindig lesznek újabbak. A vagyoni típusú adó, például az ingatlanadó sokkal tisztább: ott van az ingatlan, mindenki számára követhető, látható módon. Így kiterjeszthető lenne az adózási bázis - indokolta véleményét Cséfalvay Zoltán.

Az egyetemi tanár szerint ugyanakkor lényegi kérdés, hogy egy szerkezeti változás részeként tervezi-e a kormány az ingatlanadó bevezetését. Mivel ha csak egy plusz teherként jelenne meg, az "elég nehezen lenne támogatható egy ellenzéki párt részéről" - mutatott rá Cséfalvay Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×