eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

A többséget nem érdekli a politika, de megmondja a frankót

A Tárki felmérése szerint a magyarok több mint felét egyáltalán nem érdekli a politika. Ezzel nemzetközi viszonylatban, a középmezőnyben helyezkedik el az ország.

Dencső Blanka szociológus az InfoRádióban azt mondta: a megkérdezettek 47 százalékának válaszából az derült ki, hogy nem érti a folyamatokat, mégis gyorsan alkot véleményt a közügyekről.

Magyarországon csak minden ötödik ember mondta azt, hogy politikai kérdésekben nehezen alakítja ki saját álláspontját, ezzel a vizsgált országok között a 4. helyen állunk.

Szólt arról is, hogy a kutatók 24 ország polgárainak válaszait vetették össze. Ez alapján a megkérdezett dánok és ukránok 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érdeklődik a politika iránt, a csehek és a portugálok közül azonban csak minden ötödik mondta azt, hogy valamennyire foglalkozik a politikai ügyekkel.

A legrosszabban a lengyelek állnak, mert a megkérdezettek 47 százaléka közölte azt, hogy egyáltalán nem tud eligazodni politikai kérdésekben. A magyarok 37 százaléka tartja a politikát követhetetlenül bonyolultnak.

A magyarok többségének elítélő a véleménye

Az embereket nem érdekli a politika, ugyanúgy, ahogy a magyar foci sem - modnta az InfoRádióban Giró-Szász András. Az  már jellemző a magyarokra, hogy külföldi futballbajnokságokat néznek, az viszont még nem, hogy külföldi etalon politikusokat keressenek maguknak.

Hozzátetet: a választók csak azt látják, hogy a politikusok nem velük foglalkoznak. Álláspontot viszont azért alkotnak gyorsan, mert negatív véleményt megfogalmazni gyorsan is lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×