Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány Ferenc: a szlovák kormány határolódjon el a Nyitrán történtektől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfőre a Külügyminisztériumba kérették Szlovákia budapesti nagykövetét, hogy magyarázatot kérjenek az elmúlt hetekben, Szlovákiában történt magyarellenes atrocitásokra - közölte a kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc elmondta: úgy látja, hogy Szlovákiában egyre erősödik a magyarellenesség, ezért a magyar kormány jegyzékben tiltakozik a történtek miatt.

"Kiszabadult a szellem a palackból. Az eredetileg csak elszigeteltnek tűnő és egymástól elkülönülő események mára világos láncolatba szerveződtek. Nem lehet nem észrevenni, hogy a magyarellenes és helyenként ennél sokkal szélesebb idegengyűlöletet eszkalálódik" - mondta a kormányfő.

Hozzátette: "bebizonyosodott, hogy van összefüggés a nacionalista erők kormányra emelése, és azon csoportok megerősödése között, amelyek programjukban kifejezetten az idegengyűlöletre készültek".

Hozzátette: a dokumentumban arra kérik Robert Fico miniszterelnököt, hogy nyilvánosan és egyértelműen ítélje el a magyarellenes kijelentéseket és atrocitásokat. Emellett felszólítják a szlovák igazságszolgáltatást, hogy a lehető legerélyesebben, minden törvényes eszközt felhaszhálva kerítse kézre az elkövetőket, és állítsa őket bíróság elé.

Gyurcsány Ferenc arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy ne válaszoljanak hasonló módon az idegengyűlöletre.

"Bármi is történik a határon túl, az soha nem ad okot arra, hogy bárki Magyarországon, bármely helyzetben más nemzetet, annak tagját vagy vezetőit sértő, bántó megjegyzést, kijelentést tegyen, vagy ekként viselkedjen" - jelentette ki.

A közép-szlovákiai Nyitrán pénteken egy 23 éves diáklányt támadtak meg azért, mert magyarul beszélt a mobiltelefonján. A támadók az áldozat minden értéktárgyát elvették és magyarellenes szöveget írtak a blúzára. A fiatal lányt a dunaszerdahelyi kórházban ápolják.