Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Káosz az ingyenes tankönyv körül?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Gyurcsány-kormány kiemelten ügyel a rászoruló diákok, illetve családjaik iskoláztatási támogatására - mondta az InfoRádiónak Winkfein Csaba szocialista képviselő. Ezzel szemben a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint kaotikus az iskoláztatási támogatási rendszer.

Az MSZP szerint a Gyurcsány-kormány kiemelt figyelmet szentel a rászorult diákok, illetve családjuk támogatására, a gyermekszegénység elleni küzdelem folytatásának. Ezt Winkfein Csaba, a párt országgyűlési képviselője mondta.

Közölte: idén 740 ezer rászorult diák kap ingyen tankönyvet, amelyre 7,7 milliárd forintot különített el a kormány a költségvetésben.

Elsősorban a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, a három- vagy többgyermekes családban élő, az egyedülálló szülő által nevelt tanulók, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, illetve a nagykorú, és saját jogán családi pótlékra jogosult diákok számára biztosítja a kormány az ingyenes tankönyvet - sorolta Winkfein Csaba.

Minden évben gond van

Kormosné Debreceni Zsuzsa, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének szociálpolitikai ügyvivője szerint ugyanakkor a rászorulók támogatása nem működik megfelelően, minden évben kavarodás van az ingyenes tankönyvek körül, és a szervezethez beérkezett jelzések azt mutatják: az idén is vannak gondok.

Az ügyvivő szerint van olyan önkormányzat, amelyik egyszerűen kijelentette: nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, nincs ingyenes tankönyv. Van, amelyik csak a felét fizeti ki.

Az ingyenesség szót el kellene felejteni

Az ingyenesség szót vagy el kellene felejteni, vagy módosítani kellene, mert a családok így tényleg azt hiszik, hogy ingyen kapnak tankönyvet, azután meg kiderül, hogy rengeteg különböző feltétele van ennek, amelynek gyakran a rászorulók sem felelnek meg - vélekedett Kormosné Debreceni Zsuzsa.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete mindaddig, amíg a törvény nem rendelkezik egyértelműen, csak taktikai tanácsokat tud adni a szülőknek, hogy megkapják a támogatást.

Ilyen például az, hogy a családok ne egyenként, hanem közösen kérjék az ingyen tankönyvet az önkormányzatoktól.