eur:
393.13
usd:
367.72
bux:
66074.04
2024. április 24. szerda György

Mégsem lehet elkerülni a kamatadót?

Elképzelhető, hogy csalódniuk kell azoknak, akik a kamatadó elkerülésére játszanak, Surányi György távozik, boltokká alakulhatnak a kistelepüléseken lévő posták, nem jött be a babakötvény, a szervező szerint nem követett el hibát a tűzijáték megrendezése során. Lapszemle.

A Népszabadság azt írja, hogy a kamatadó gyors bevezetése nemcsak a bankok és a lakosság felkészülésére hagyott a szükségesnél kevesebb időt, de a törvényi szabályozásban is egymás után bukkannak megválaszolatlan kérdésekre a szakemberek.

A lakosság gőzerővel "menti, ami menthető" a szeptember elsején életbe lépő 20 százalékos adó elől. A hosszú lejáratú befektetéseket kínáló bankok óriási forgalomnövekedésről számolnak be, ám kevesebb mint két héttel az "átállás" előtt még az sem tisztázott, törvényesek-e az egy évnél hosszabb lejáratú lekötött betétek.

A jogi gubancot a polgári törvénykönyv 535. paragrafusa, illetve egy 1989-es, máig élő törvényerejű rendelet okozza. E két jogszabály szerint a bankszámlákra is vonatkozik az a 17 éves, a takarékbetétekről szóló előírás, amely kimondja, hogy e megtakarítások után minden év december 31-ig kamatot kell fizetni.

Néhány banknál ezt a jogszabályt úgy értelmezik, hogy a lekötött betétekre legalább évente kamatot kell fizetni, vagyis a hitelintézet egy évnél hosszabb lejáratú konstrukciót nem kínálhat ügyfeleinek.

Ha a kételyüket megfogalmazó szakértőknek igazuk lenne, megtörténhet, hogy a pénzüket hosszabb időre lekötő ügyfeleknek idővel szembesülniük kell azzal, hogy a kamatadó megfizetésétől legfeljebb az első évre mentesülnek.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy közfeladatainak megnövekedésével indokolta Surányi György, a Magyar Telekom igazgatóságának tagja, hogy a cég soron következő rendkívüli közgyűlése időpontjának hatályával, azaz 2006 október kilencedikével lemond igazgatósági tagságáról.

A Konvergencia Tanács tagja azzal indokolta lemondását az igazgatósági tagságról, hogy az utóbbi időben jelentősen megnövekedtek munkakörével járó feladatai, és az ország számára fontos munkára is felkérést kapott. A lap korábban azt írta, hogy Surányi György lehet a Magyar Nemzeti Bank új elnöke.

Az Index.hu-nak adott nyilatkozatában a tűzijátékot szervező Nexus Kft. ügyvezetője kijelentette: a cég megdolgozott a pénzéért, és nem követett el hibát. Simon Gábor természetesnek tartja, hogy VIP-vendégeiket az előrejelzések alapján tájékoztatták a várható esőről.

A tragédiát nem a tűzijáték kilövése okozta, a katasztrófa megelőzése pedig nem a cég, hanem az erre a feladatra specializálódott szervek feladata - hangsúlyozta Simon Gábor.

A Világgazdaság arról számol be, hogy a gazdasági tárca elképzelései szerint a kétezer főnél kisebb népességű településeken a posta is árulhatna élelmiszert, alkoholmentes italt, vegyi terméket, napicikket, kávét és a fogyasztók számára dohányterméket.

Az üzletek működésének rendjéről szóló kormány-előterjesztés tervezetében éppen ez váltotta ki a legnagyobb tiltakozást a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége részéről.

A Napi Gazdaság számol be arról, hogy "nem jött be" a babakötvény. A Magyar Államkincstár eddig mintegy 50 ezer esetben nyitotta meg a babakötvényt, de ezekből mindössze 4 ezer számla vezetése került a pénzintézetekhez.

A szülők csak akkor gyarapíthatják az induláskor kapott 40 ezer forintos állományt, ha a gyermekük nevére Start számlát nyitnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×