Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány szerint nincs szükség politikai felelősségre vonásra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnök szerint nem indokolt a politikai felelősségre vonás az augusztus 20-ai vihar okozta szerencsétlenség ügyében. A kormányszóvivő azt mondta: Gyurcsány Ferenc erről a vizsgálati anyag áttanulmányozása után döntött.

Danks Emese közölte: a kormányfő álláspontja szerint a vihar és a 120 kilométer/órás sebességgel tomboló szél nem politikai ügy és nem is kampánytéma.

Hozzátette: a szociális tárca felveszi a kapcsolatot az áldozatok hozzátartozóival a méltányossági támogatással összefüggésben.

Korábban a Fidesz és a KDNP is arra kérte a miniszterelnököt, hogy váltsa le a kancelláriaminisztert, miután a jogszabályok alapján Szilvásy György tehető felelőssé a vasárnap esti vihar utáni tragédiáért.

Kedden az esettel összefüggésben két embert felmentettek beosztásából.

A kancelláriaminiszter azt mondta: távoznia kell tisztségéből Bodor Tibornak, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjének, aki aláírta a tűzijátékot rendező Nexus Kft.-vel a hiányos szerződést.

Szilvásy György hozzátette: a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletvezetőjét, aki nem olvasta el a közeledő viharra figyelmeztető e-mailt, a szervezet vezetője szintén felmentette beosztásából. Két másik katasztrófavédelmis ellen fegyelmi eljárás indult.

Elmondta: a vizsgálat szerint mulasztott az Országos Meteorológiai Szolgálatnál (OMSZ) ügyeletet teljesítő meteorológus is, aki ellen szintén fegyelmi eljárás indult.

További vizsgálat tisztázza, hogy felelős-e a történtekért Tatár Attila országos katasztrófavédelmi igazgató és helyettese, Muharai Árpád, valamint Dunker Zoltán, az OMSZ vezetője.