eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk

A légiközlekedési hatóság szerint nem veszélyes a repülőshow

Ellentmond egymásnak a Polgári Légiközlekedési Hatóság igazgatója és a fővárosi tűzoltóparancsnok az augusztus 20-ai légi bemutató kockázatairól. Bende Péter veszélyesnek tartja a repülős versenyt, míg az engedélyező hatóság szerint az előírások betartása mellett nincs - így az idén sem volt - akadálya a rendezvény megtartásának.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság nem tartja aggályosnak a repülős bemutatók megrendezését, hiszen csak fokozottan ellenőrzött, karbantartott repülőgépek kaptak engedélyt a részvételre a légi bemutatón augusztus 20-án.

Az elmúlt évek rendezvényein kizárólag magasan képzett, több nemzetközi versenyen jó eredményeket elért, nagy tapasztalattal rendelkező repülőgép- és helikoptervezetők hajthattak végre mutatványokat - tudta meg az InfoRádió a Polgári Légiközlekedési Hatóság igazgatójától.

Fejéregyházi László szerint nem befolyásolta a repülőshow megtartását és az ehhez szükséges engedély kiadását, hogy a légi parádé idején a Lánchíd már tele volt a tűzijáték rakétáival, hiszen ezeket nem élesítették; betartották a Polgári Légiközlekedési Hatóság és a pirotechnikai üzemeltető cég által meghatározott biztonsági intézkedéseket.

A fővárosi tűzoltóparancsnok, Bende Péter a légi bemutató veszélyeire hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak adott interjújában:

"Nem vonom kétségbe a műrepülő pilótáink ügyességét és rátermettségét, de bármikor egy pillanatnyi széllökés és egy műszaki hiba miatt elég nagy veszélyhelyzetet teremthet, ha a hídba ütközik a repülőgép. A petárdák nélkül sem lenne jó dolog, ha nemzeti kincsünket, a Lánchidat bármilyen sérülés érné. Én ebben egyfajta veszélyt láttam mindig is" - mondta Bende Péter.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság az InfoRádió kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a rendezvényt akkor állították volna le, ha bekövetkezik egy repülésre vagy a nézőkre veszélyes esemény, ha megszakad a kétoldalú rádióösszeköttetés, ha műszaki vagy egészségi probléma merül fel, ha megváltoznak a meteorológiai feltételek, vagy ha más légi jármű jelenik meg az adott légtérben.

Augusztus 20-án nem merült fel kizáró körülmény, ezért semmi akadálya nem volt a légi parádé megtartásának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×