Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A légiközlekedési hatóság szerint nem veszélyes a repülőshow

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ellentmond egymásnak a Polgári Légiközlekedési Hatóság igazgatója és a fővárosi tűzoltóparancsnok az augusztus 20-ai légi bemutató kockázatairól. Bende Péter veszélyesnek tartja a repülős versenyt, míg az engedélyező hatóság szerint az előírások betartása mellett nincs - így az idén sem volt - akadálya a rendezvény megtartásának.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság nem tartja aggályosnak a repülős bemutatók megrendezését, hiszen csak fokozottan ellenőrzött, karbantartott repülőgépek kaptak engedélyt a részvételre a légi bemutatón augusztus 20-án.

Az elmúlt évek rendezvényein kizárólag magasan képzett, több nemzetközi versenyen jó eredményeket elért, nagy tapasztalattal rendelkező repülőgép- és helikoptervezetők hajthattak végre mutatványokat - tudta meg az InfoRádió a Polgári Légiközlekedési Hatóság igazgatójától.

Fejéregyházi László szerint nem befolyásolta a repülőshow megtartását és az ehhez szükséges engedély kiadását, hogy a légi parádé idején a Lánchíd már tele volt a tűzijáték rakétáival, hiszen ezeket nem élesítették; betartották a Polgári Légiközlekedési Hatóság és a pirotechnikai üzemeltető cég által meghatározott biztonsági intézkedéseket.

A fővárosi tűzoltóparancsnok, Bende Péter a légi bemutató veszélyeire hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak adott interjújában:

"Nem vonom kétségbe a műrepülő pilótáink ügyességét és rátermettségét, de bármikor egy pillanatnyi széllökés és egy műszaki hiba miatt elég nagy veszélyhelyzetet teremthet, ha a hídba ütközik a repülőgép. A petárdák nélkül sem lenne jó dolog, ha nemzeti kincsünket, a Lánchidat bármilyen sérülés érné. Én ebben egyfajta veszélyt láttam mindig is" - mondta Bende Péter.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság az InfoRádió kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a rendezvényt akkor állították volna le, ha bekövetkezik egy repülésre vagy a nézőkre veszélyes esemény, ha megszakad a kétoldalú rádióösszeköttetés, ha műszaki vagy egészségi probléma merül fel, ha megváltoznak a meteorológiai feltételek, vagy ha más légi jármű jelenik meg az adott légtérben.

Augusztus 20-án nem merült fel kizáró körülmény, ezért semmi akadálya nem volt a légi parádé megtartásának.