eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Csak a politikusok nem felelősek a vihar következményeiért?

Több embert felmentettek beosztásából a vasárnap esti vihar következményei miatt, amely négy halálos áldozatot követelt - jelentette be a Miniszterelnöki Hivatal vezetője. A felmentettek között van hivatalnok, katasztrófavédelmi szakember és meteorológus, politikai felelősségről nem esett szó.

A kancelláriaminiszter azt mondta: távoznia kell tisztségéből Bodor Tibornak, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjének, mert ő írta alá a tűzijátékot rendező Nexus Rt.-vel a szerződést.

Szilvásy György hangsúlyozta: a dokumentumban nem szerepelt, hogy rossz időjárás esetén mi a teendő, valamint nem szólt arról sem, hogy meteorológiai előrejelzést kell kérni a rendezvény előtt.

A politikus hozzátette: a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletvezetőjét, aki nem olvasta el a közeledő viharra figyelmeztető e-mailt, a szervezet vezetője szintén felmentette beosztásából.

A miniszter közölte: a vizsgálat szerint mulasztott az Országos Meteorológiai Szolgálatnál ügyeletet teljesítő meteorológus is, aki ellen fegyelmi eljárás indult.

Még több vizsgálat is lesz, amelyek célja, hogy kiderítsék: mi okozta a működési anomáliákat a meteorológiai szolgálatnál, illetve a katasztrófavédelemnél.

A Fidesz szerint csak magyarázkodnak

A Fidesz gyáva és szánalmas magyarázkodásnak nevezte a kancelláriaminiszter tájékoztatását.

Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője azt közölte: Szilvásy György csak a szél erősségét elemezte, és a szakemberek hibáit hangsúlyozta, a rendezvényért felelős politikusok azonban - szerinte - menekülnek a felelősség elől.

Az augusztus 20-ai tűzijáték elején kitört viharban 4 ember - köztük egy 12 éves kislány - halt meg. Egy embert még keresnek, aki egy kishajóról esett a Dunába. A sérültek száma elérte az 500-at.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×