Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak a politikusok nem felelősek a vihar következményeiért?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több embert felmentettek beosztásából a vasárnap esti vihar következményei miatt, amely négy halálos áldozatot követelt - jelentette be a Miniszterelnöki Hivatal vezetője. A felmentettek között van hivatalnok, katasztrófavédelmi szakember és meteorológus, politikai felelősségről nem esett szó.

A kancelláriaminiszter azt mondta: távoznia kell tisztségéből Bodor Tibornak, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjének, mert ő írta alá a tűzijátékot rendező Nexus Rt.-vel a szerződést.

Szilvásy György hangsúlyozta: a dokumentumban nem szerepelt, hogy rossz időjárás esetén mi a teendő, valamint nem szólt arról sem, hogy meteorológiai előrejelzést kell kérni a rendezvény előtt.

A politikus hozzátette: a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletvezetőjét, aki nem olvasta el a közeledő viharra figyelmeztető e-mailt, a szervezet vezetője szintén felmentette beosztásából.

A miniszter közölte: a vizsgálat szerint mulasztott az Országos Meteorológiai Szolgálatnál ügyeletet teljesítő meteorológus is, aki ellen fegyelmi eljárás indult.

Még több vizsgálat is lesz, amelyek célja, hogy kiderítsék: mi okozta a működési anomáliákat a meteorológiai szolgálatnál, illetve a katasztrófavédelemnél.

A Fidesz szerint csak magyarázkodnak

A Fidesz gyáva és szánalmas magyarázkodásnak nevezte a kancelláriaminiszter tájékoztatását.

Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője azt közölte: Szilvásy György csak a szél erősségét elemezte, és a szakemberek hibáit hangsúlyozta, a rendezvényért felelős politikusok azonban - szerinte - menekülnek a felelősség elől.

Az augusztus 20-ai tűzijáték elején kitört viharban 4 ember - köztük egy 12 éves kislány - halt meg. Egy embert még keresnek, aki egy kishajóról esett a Dunába. A sérültek száma elérte az 500-at.