eur:
393.82
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Az ombudsman elégedetlen a tűzijátékkal kapcsolatos vizsgálattal

Egymásra mutogatás és a felelősség elhárítása jellemzi azokat a kormányzati vizsgálatokat, amelyek azt hivatottak megállapítani, kinek a feladata lett volna augusztus 20-án a tragédiákkal végződött tűzijáték leállítása - véli az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Lenkovics Barnabás az InfoRádiónak elmondta: az ügyben egyelőre az érintett hivatalokat vizsgálják.

"Azt tapasztaljuk, hogy egymásra mutogatás folyik, elhárítás folyik, és nem találnak felelőst" - mondta az InfoRádiónak Lenkovics Barnabás a vasárnap esti tragédia kapcsán elrendelt kormányzati vizsgálat eddig nyilvánosságra hozott eredményeire utalva.

Állampolgári bejelentés egyelőre nem érkezett az ügyben az ombudsman hivatalához, de a törvény felhatalmazást ad arra, hogy ha az alkotmányos alapjogok bármelyikének sérelméről tudomást szereznek, akkor hivatalból indítsanak vizsgálatot. A halálesetek miatt most erről van szó.

Lenkovics Barnabás kiemelte: az biztos, hogy az ügyben érintett állami szervek - a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és az Országos Meteorológiai Szolgálat - eljárását megvizsgálják, és a rájuk vonatkozó jogi szabályozást, mint hátteret is feltárják.

"Hogy ezen túlmenően a Fővárosi Önkormányzat és a kormány, mint megrendelő irányába is kiterjesztjük-e a vizsgálatot, az a jogszabályi háttér feltárása után dől el" - tette hozzá az ombudsman.

"Mi nem konkrét felelőst és felelősségre vonást akarunk, ebben az ügyben a mi célunk az, hogy a hatályos magyar jogrendszer úgy épüljön föl, és a törvények végrehajtására létrehozott szervezetek úgy működjenek, hogy a jövőben ilyen eset ne fordulhasson elő" - hangsúlyozta Lenkovics Barnabás.

Az ombudsman szerint a vizsgálat eredménye egy olyan javaslat lesz, amely választ ad arra: hol, milyen kiegészítésre, pontosításra van szükség ahhoz, hogy egy ilyen katasztrófaveszély esetén legyen egy meghatározott, döntésre jogosult személy, akinek hatalma van a beavatkozásra, a katasztrófa megakadályozására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×