eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor

A főpolgármester nem tudott előre a viharról

A főpolgármester nem érzi magát felelősnek azért, hogy megfelelő tájékoztatás hiányában katasztrófahelyzet alakult ki az augusztus 20-i tűzijátékon. Demszky Gábor elmondta, hogy nem kapott megfelelő időben riasztást, így nem állt módjában az állam által szervezett rendezvény befolyásolása.

Demszky Gábor főpolgármester a felelősségét firtató kérdésekre sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem kapott riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálattól vagy mástól, ezért nem tudott intézkedni.

A két évvel ezelőtti hamis tornádó-figyelmeztetésre utaló kérdésre úgy válaszolt, hogy a sajtó két éve ezen gúnyolódik, ebben a helyzetben pedig riasztás hiányában nem állt módjában beavatkozni.

Vizsgálatot indítanak a tájékoztatás hiánya miatt

Demszky Gábor hozzátette, hogy a rendezvény megszervezése és lebonyolítása a kormány és megbízottjainak felelőssége, azt pedig, hogy miért nem volt megfelelő a tájékoztatás, vizsgálat fogja kideríteni.

Arra a megjegyzésre, miszerint a riasztás megszervezése is főpolgármesteri feladat, közölte, hogy betűről betűre megfelelt a törvénynek, az alapján rendelte el, amit rendelt.

Tarlós: forgatókönyv kell a katasztrófahelyzetekre

Tarlós István, a Fidesz támogatásával induló független főpolgármester-jelölt a távirati irodának nyilatkozva szintén felemlegette a főpolgármester két évvel ezelőtti, tévesnek bizonyult tornádó-figyelmeztetését, kiemelve: furcsának tartja, hogy most mindenki hallgatott az előrejelzésről.

A kiemelt tömegrendezvényekre olyan forgatókönyvet kell kidolgoznia a fővárosnak, hogy egy esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzetben gyorsan, és tervszerűen lehessen ellátni a sérülteket és felszámolni a károkat - hangsúlyozta Tarlós István.

A rendőrségnek volt biztosítási terve és alkalmazták is

A rendőrség készített biztosítási tervet az augusztus 20-ai tűzijátékra, és a vihar kitörésekor ezt alkalmazták is; ennek köszönhető, hogy nem taposták agyon egymást az emberek - hangsúlyozta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Garamvölgyi László ezredes elmondta: a biztosítási tervben meg kellett határozni a fő távozási, menekülési útvonalakat. A vihar kitörése után a rendőrség ezeket biztosította, például úgy, hogy lefogta a forgalmat, hogy a tömeg eljuthasson a mellékutcákba - tette hozzá.

A főváros a vihar után

A főváros vezetése szerint a viharban 70 meghibásodott közlekedési lámpa nagy része keddre ki lesz javítva, öt helyszínen azonban napokig tart a javítás.

A városban 340 fa dőlt ki, 2800 helyszínen tört le ág, ezeket a közterület-fenntartók és a kertészeti vállalat folyamatosan elszállítja. A nagyobb elektromos vezetékek nem sérültek, reggel nyolcra az áramellátásban is helyreállt a rend.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×