Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Demszky Budapestre hívta a határon túli magyarokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Budapestre hívta dolgozni a határon túli magyar fiatalokat Demszky Gábor főpolgármester, aki az augusztus 20-i ünnepen azt hangsúlyozta, hogy Budapest az egész nemzet fővárosa.

Demszky Gábor szerint sokan, köztük politikusok is, egyáltalán nem örülnek a külföldieknek.

"Még akkor sem, ha ők nagyobb részt határon túli magyarok. Õk azok a politikusok, akik Erdélyben magyar testvéreinknek, Budapesten pedig olcsó román munkásoknak nevezik ugyanazokat a magyar embereket" - jelentette ki a Városháza Parkban, a Liberálisok házánál rendezett ünnepségen.

 "Augusztus 20-án arra bíztatom tehát a határon túli magyar fiatalokat, hogy jöjjenek minél többen át, dolgozzanak itt, vállalkozzanak Budapesten. Hozzák a feleségüket, a férjüket, a családjukat" - hangoztatta a főpolgármester.

Demszky Gábor szerint a kettős állampolgárságról szóló vita, hazug vita.

"Nekünk az az érdekünk, hogy aki ide jön, itt dolgozik, itt fizet adót, az kapjon magyar állampolgárságot minél előbb" - mondta.

Kiemelte, hogy Budapest ma is az egész magyar nemzet fővárosa. Ahhoz, hogy elkerülhető legyen a főváros elöregedése, újra szélesre kell tárni a város kapuit.

Demszky Gábor hozzátette: Magyarország fővárosát magyarok, németek, svábok, szerbek, szlovákok, zsidók együtt építették virágzó metropolisszá a XIX. század végére.

Budapest ma is színes, multikulturális nagyváros, lakosságának legalább nyolc százaléka valamilyen kisebbséghez tartozónak vallja magát. A fővárosban ma hatvanezernél több külföldi állampolgár él tartósan - mutatott rá a főpolgármester.

Augusztus 20-án újra nemet kell mondani a bezárkózás, az idegengyűlölet és a kirekesztés minden egyes formájára - hangsúlyozta Demszky Gábor.