Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Lidl ellen, a fák mellett tüntettek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újpalotai lakók táblákkal demonstráltak egy áruházlánc újabb térhódítása ellen. A Lidl ugyanis a kerület egyik zöld területére építkezne, és ehhez kivágna 67 fát is. Az önkormányzat az ügyben azt hangsúlyozta, hogy a cégnek jelenleg még nincs építési engedélye.

"Parkosított területről van szó, amely gyakorlatilag játszótérként is funkcionál, és amely egykor közterület volt, az önkormányzat azonban azóta átminősítette" - mondta az InfoRádiónak Lányi András, az Élőlánc Budapestért és a Budapest Társaság által létrehozott civil szövetség vezetőségi tagja.

A helyiek már mindent megpróbáltak, aláírást is gyűjtöttek a 67 fa kivágásával járó építkezés ellen, de "hamar kiderült, hogy az önkormányzati képviselők nem a választóiktól függenek, hanem a pártközpontoktól és a befektetőktől, így eddig minden próbálkozásuk süket fülekre talált" - mutatott rá Lányi András.

Mivel az áruházlánc még nem kapta meg az építési engedélyt, ezért az újpalotai lakók jogi útra próbálják terelni az ügyet - tette hozzá.

A kivágottak helyett új fákat kellene ültetni

Az önkormányzat az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a cég valóban kivághat 70 fát, ezzel szemben azonban 317 fát és 634 örökzöld cserjét kell telepítenie 7.344.573 forint megfizetése mellett.

A fákat azonban csak jogerős építési engedély birtokában lehet kivágni, ilyen engedéllyel az áruházlánc jelenleg nem rendelkezik - emlékeztetett az önkormányzat.

Nem csak a fákkal van a baj

Lányi András szavaiból ugyanakkor kiderült: nem csak a fák kivágásával van gondjuk. "A lakótelepeknek nem újabb bevásárlóközpontra, hanem városiasodásra van szükségük, és ebben a bevásárlóutcáknak, a köztereknek a fejlesztése nélkülözhetetlen, ezek elől szívja el az életet a bevásárlás központosítása".