eur:
394.15
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Ízetlen és sértő a cinikus hatalom"

A Fidesz európai parlamenti képviselői azt javasolják, hogy ne Moszkvába, hanem Brüsszelbe és Strasbourgba utazhasson el az 56-os középiskolai verseny győztes csapata. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium hallgat az ügyben, amelynek visszásságára először a Reuters hírügynökség hívta fel a figyelmet.

Ne menjenek Moszkvába, inkább utazzanak Brüsszelbe, vagy Strasbourgba az 56-os diákverseny győztesei - ezzel a javaslattal élt az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja.

A Schmitt Pál és Szájer József által kiadott közleményben az olvasható: a politikusok megdöbbentek azon, hogy az Oktatási Minisztérium és a Történelemtanárok Egylete által elindított "Freedom Fighter" fődíja egy moszkvai tanulmányút.

Ízetlen és sértő a fődíj

Zavarónak és feleslegesnek tartják, hogy a verseny címe angol nyelvű, de az igazi problémájuk nekik is az, hogy a nyereményút éppen a forradalmat eltiprók fővárosába vezet majd.

A fideszes képviselők azt írják, hogy "az 56-os forradalom az európai értékekről, a demokráciáról, a szabadságról szólt a bolsevik diktatúrával szemben, ezért is tartják kifejezetten ízetlennek és sértőnek, hogy az 56-os hősök önfeláldozását ilyen - véletlen vagy szándékos - provokációval sértse meg a mai, cinikus hatalom."

Moszkva helyett ezért ők Brüsszelbe és Strasbourgba, "az 56-os forradalom értékeiért mindig is következetesen kiálló Európába" hívják a vetélkedő győztes csapatát.

Senki sem nyilatkozik

Az InfoRádió megkereste az Oktatási és Kulturális Minisztériumot, de a sajtóosztályon közölték, hogy mint múltkor, úgy most sem kívánnak nyilatkozni.

Felhívtuk a Történelemtanárok Egyletének vezetőjét, Miklósi Lászlót is, aki szabadságára hivatkozva kitért a válaszadás elöl. Ugyanő korábban a minisztériumra, a tárca viszont rá hárította a felelősséget.

Mindkét fél azt állította, hogy a másik találta ki a moszkvai utat. Miklósi László most csak annyit mondott, hogy nem érti, miért lenne jó cél pont Brüsszel vagy Strasbourg, igaz, korábban Moszkva kapcsán is voltak kétségei.

Moszkva forever?

Azt mondta, hogy Moszkva mint célpont megdöbbentő, bár kétségtelen, hogy az ottani levéltárak érdekesek lehetnek az 56-os események iránt érdeklődőknek.

Összeállításunk készültekor a vetélkedő honlapján továbbra is a moszkvai tanulmányút szerepel fődíjként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×