eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Többmilliárdos kártérítés jár a Combinók miatt?

Hárommilliárd forint kártérítésre tarthat igényt a BKV a hibás Combino villamosok miatt. A kivont és jelenleg szervizelés alatt álló járművek közül 1-2 szerelvény akár már holnap visszatérhet a 4-es, 6-os vonalára.

Két éve, 2004 nyarán Düsseldorfban technikai nehézségek miatt átmenetileg több Combino villamost ki kellett vonni a forgalomból, de mivel a gyártó cég, a Siemens azonnal közölte, hogy a hibákat saját költségére kijavítja és az okozott kárt is megtéríti, a város eltekintett jóvátételi követelések előterjesztésétől.

A Siemens természetesen még az öt régi villamos átmeneti üzemképessé tételére fordított összeget is magára vállalta, és így gyakorlatilag fennakadás nélkül lehetett biztosítani a Rajna-parti nagyváros közforgalmát.

A Siemens előbb megnézné a szerződést

Elvileg a budapesti hibák miatt is kaphat kártérítést a főváros. Bár az erre vonatkozó újságírói kérdésre kitérő választ adott keddi sajtótájékoztatóján Dirk Rösler, a német Siemens közlekedéstechnikai ágazatának projektvezetője.

A Népszabadságban közöltek alapján a BKV több, mint hárommilliárd forintos kárigénnyel élhet a hibás villamosok miatt.

Düsseldorfban egyébként a Combino legrövidebb, alig 20 méter hosszú változatát vezették be, de szakértői körökből származó értesülés szerint a döntésben szerepet játszott az is, hogy a hosszabb szerelvények esetében több hibalehetőség vetődik fel.

Négy éve tart

A Combinók budapesti története négy évvel ezelőtt, 2002-ben kezdődött, amikor a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy negyvenmilliárd forintból lecseréli a Nagykörúton futó, kiszolgált Ganz-villamosokat.

A nemzetközi pályázaton a legdrágább ajánlatot adó Siemens-Kiepe-csoport ajánlata nyert, amely vállalta, hogy Budapestnek testre szabott, Combino típusú járműveket gyárt.

2007 nyarára a 40 Siemens-szerelvény felváltja a jelenlegi Ganz-villamosokat a 4-es, 6-os vonalán. A járművek egyenként 820 millió forintba kerültek. A villamosmegállók, a felsővezetékek és néhol a sínek cseréje pedig 3,5 milliárd forint volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×