eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

Gyurcsány: mindenki keresi a kiskapukat

Gyurcsány Ferenc szerint a politikusok semmivel sem különböznek a nem politikusoktól. A miniszterelnök az origónak adott interjújában kifejtette "az nem megy, hogy egyébként mindenki keresi a kiskapukat, az emberek viszont azt rendelik meg a politikusoktól, hogy ti legyetek szentek". A kormányfő úgy vélte: olyan kevés a milliárdos üzletember, hogy miattuk nem érdemes változtatni például a családi pótlék rendszerén.

Gyurcsány Ferenc szerint a politika nem a megszorításról szól, hanem annak a közhangulatnak a megváltoztatásáról, amely mindennek a közepén az államot látja és láttatja.

A miniszterelnök az origónak adott interjúban kifejtette: "milliárdos üzletemberből azért nem sok van, miattuk nem érdemes változtatni a (családi pótlék) rendszerén". Gyurcsány Ferenc szerint a jövedelemhatárok meghúzása nem csak a kormány dolga, hanem közfelelősség.

Egy új munkahely sem hat év alatt

Az Országos Érdekegyeztető Tanácson elhangzott kijelentéséről (miszerint el lehet menni Szlovákiába) a kormányfő elmondta: "a vállalatok, amikor döntenek, akkor az adóterhet csak a hatodik-hetedik helyre rangsorolják. A vállalkozók azt mondják, hogy járulékot kell csökkenteni, és akkor növekszik a munkahelyek száma. Hány százalékkal csökkentettük a munkaadói járulékokat az elmúlt hat évben összesen? Nyolc százalékkal. Hány munkahely teremtődött az elmúlt hat évben? Egy sem."

Gyurcsány Ferenc a beszélgetésben úgy vélte: a hálapénz "erős félfeudális, dzsentroid hagyomány", amit csak egy hosszú, akár évtizedekig elhúzódó kulturális váltás változtathat meg.

"Nem én csinálom az országot"

A kormányfő kijelentette: "meg kell változtatni a felelősségi viszonyokat. Nem én csinálom az országot, hanem önök". A szocialista politikus szerint a beterjesztett pártfinanszírozási törvénnyel szeretnék megszüntetni az eddigi gyakorlatot: "az nem megy, hogy hú, de felháborító, hogy ez egy sumák ország, legyen ennek vége, kezdje az állam magán, de az egyén hadd sumákoljon tovább".

Arra a kérdésre, hogy nem álszent-e egy olyan kampány után benyújtani egy ilyen tervezetet, melyben egy médiaügynökség becslése szerint az MSZP és a Fidesz egymilliárd forint felett költött csak hirdetésekre, miközben a hatályos törvény szerint 386 milliót lehet fordítani a kampányra, Gyurcsány Ferenc a következőket válaszolta: "Nem álszentebb, mint az, hogy vállalkozások sokasága a magánköltéseit a betéti társaságra és a családi kft.-re számolja el. Legalább annyira, mint az, hogy alkalmazottak sokasága munkaviszonyban van ugyan, de megbízási szerződés alapján foglalkoztatják őket. Mint amennyire egyes szakmák ügyesen és erővel kizsarolnak maguknak különleges foglalkoztatási formákat és alacsony adókat. Ezzel a világgal akarunk szembemenni. (...) Kéz kezet mos. A politikus nem jobb és nem rosszabb, mint a nem politikusok milliói, és ez fordítva is igaz. Az nem megy, hogy egyébként mindenki keresi a kiskapukat, az emberek viszont azt rendelik meg a politikusoktól, hogy ti legyetek szentek".

A kormányfő szerint Magyarország "a kiskapuk országa lett, nem az elmúlt tizenhat évben, hanem az elmúlt sok-sok évben".

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×